luni, 24 martie 2014

Pamantul din sera

Buna dimineataaaaaaa, cu soare si raze calde! Simt ca in sfarsit vine vremea frumoasa, e cald afara, au inceput sa inverzeasca campurile si se aude fsnetul pasarilor prin iarba inalta.... Iubesc primavara!

Inceputa anul trecut, cu oarece greseli pe care o sa le mentionez din cand in cand unde este cazul, sera noastra a trecut testul primei ierni si primelor vanturi care ajungeau la 80-90 km/h. In special crivat. Nici macar greutatea zapezii nu a destabilizat-o si in afara de cateva capse care au trebuit reprinse, evident pe alte pozitii, totul a fost ok. Anul trecut in decurs de o luna, din martie in aprilie, Radu a ridicat structura de lemn, cu pilonii principali in saboti metalici, tronconici, infipti in pamant si cu camasi de ciment dur pentru sustinere. Cimentul a fost turnat pentru a mentine structura bine fixata , au fost sapate gropi de 20-30 cm (sabotul adanc de aprox. 1m) care au prins talpa sabotului, dar pe o suprafata de 2-3 ori mai lunga, pe sub grinzile de sustinere.

Cred ca niste fotografii ar fi bune, nu?


Acum, a fost totul sapat si maruntit, am trasat 2 poteci aproximative, pana in capat, urmand sa propteasca pamantul intr-un fel de straturi inaltate. Am folosit cherestea de care sunt prinsi in suruburi (nu cuie) niste tancuse de lemn, foarte ascutite. In weekend am profitat de vremea buna si am terminat inclusiv randul de 8m lungime si 80 cm latime din lateralul serei, a instalat 'sosul' tot sistemul de picurare, a completat pamantul cu dolomita, pamant de gradina cumparat, deasupra un strat de mulci si sistemul de picurare on top.

Sunt mandra de Radu, este minunat ce a realizat si modul in care arata acum totul este foarte ordonat si ingrijit, imi lasa mult spatiu de manevra.

Sambata si duminica am repicat Marmandele, in ghivece mici de rasaduri (se gasesc cate 20-50-100 in magazine), am repicat niste capsuni minuscule de anul trecut (ramase in vant, ploi, inghet!), am plantat mazare in ghivece pe care le vreau suspendate, cate 3 boabe ce se vor catara pe agatatorile de ghivece.

Programatorul pentru picurare a mers perfect az-noapte, ca deh, trebuia si d'ala! Dar se pare ca iti trebuie multa scoala, facultate si master (haha!) ca sa reusesti sa umbli cu el, nu e doar ashea, ca sa apesi pe un buton si sa porneasca. Dar tot suntem incantati cat cuprinde!

Folia serei este ingropata in pamant, la exterior, pe 3 laturi. Am avut nebunie de melci anul trecut, o veselie si o dara totala pe pereti si pe rosii, fasolici si altele, asa ca acum am trecut la ingroparea foliei, sa vedem pe unde mai intra!

Ramane sa antrenam pisicile pentru soareci, ca in rest - sera ne asteapta.

Spor si nebunie curata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu