miercuri, 27 martie 2013

Insecticid natural si cu miros foarte placut

Uleiul alb organic este denumirea unui amestec pe care il puteti face acasa, in ideea de a scapa florile, copaceii sau arbustii de o mare varietate de paraziti: acarieni, musculite, purici si chiar o forma de fainare, cocosenile si multe alte minunatii. In dorinta de a folosi produse naturale, chiar daca insemna sa aplic mai des solutia pe planta, am cautat pe site-uri romanesti si straine diverse solutii. Si am gasit!

1. Macerat de urzica (bine, la cat costa prin piete si cat de sanatoase sunt, mai ales ca noua ne si plac, nu cred ca merge varianta:)  ).  Se gaseste o reteta foarte bine explicata aici:  http://hobbygradina.ro/2010/05/27/macerat-de-urzica-insecticid-fungicid-ingrasamant/.

2. Ulei alb organic: testat, excelent, cu o reteta super-simpla, a carui preparare se gaseste aici: http://www.permacultura.ro/blog/2011/02/10/metode-low-tech-dar-eficiente-de-control-al-daunatorilor/. Am folosit sapun lichid ecologic si ulei de presa mecanica, obtinut din seminte de floarea soarelui.

Am pus intr-un recipient de spray de geamuri (750 ml) o lingrita de gel (a iesit exact ca un gel grosut care oricum la frigider se mai solidifica putin), am adaugat 5 picaturi de ulei esential de busuioc, 5 de tea tree si de cimbru ca fiind bune antifungice si dezinfectante, apoi am agitat bine si am stropit cateva zile la rand trandafirii japonezi, diffenbachia si ficusii (in casa). Am inteles ca nu se poate dezvolta o reactia a daunatorilor pentru simplul fapt ca actioneaza prin sufocare si astuparea porilor. Initial am dat 1 data pe saptamana cu solutia diluata, apoi m-am decis si 2-3 zile am facut un adevarat dus de cateva ori pe toate plantutele, pe tuia, pe trandafirii din gradina si chiar pe copaceii plantati asta toamna.

Simplu, nu? Asa am scapat simplu, parfumat si natural de musafirii nepoftiti din ghivece si gradina.

PS - caut cum sa scap de miriapozi. IDEI?????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu