joi, 3 aprilie 2014

Visin productiv de Debretin

      Cum spuneam in alte posturi, alti ani - imi completez si strang din cunostintele altor surse toate informatiile cu privire la soiurile de pomi fructiferi pe care i-am cumparat si plantat in 2012. Ce pot sa amintesc (pentru cei care urmaresc nebunia si frenezia in salturi de aici, de pe blog) este ca acum sunt in al 2-lea an de la plantare, in plin avant de dezvoltare.

      Mici amanunte observate si citite dar si chestii aplicate zic eu - corect pentru un novice, vor face obiectul unui post detaliat.

 Sursa: http://www.sieberz.hu

      Azi, insa - visinul productiv de Debretin, despre care am gasit urmatoarele:
"Se recomanda atât pentru consum proaspat cât si pentru prelucrare industriala.
Fructul are marime medie-mare ( 6-7 gr.).
Are culoare rosu bordo, cu pulpa semipietroasa, dulce-acrisoara, gustoasa.
Pomul este de vigoare mijlocie, cu tendinte de îndesare.
Are productivitate sigura si excelenta. Se poate culege si mecanic.
Este autopolenizator.
Perioada de coacere: Inceput de iunie"   

      Foarte frumos si destul de amanuntit scriu cei de la www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=90, despre soiurile autofertile sau autosterile, implicit un gen aparte - sortiment partial fertil.


"Taierile la samburoase (cires, cais, visin, prun, piersic etc.) pot fi facute dupa data de 25 august, cu conditia sa se fi facut deja recoltatul.Astfel, pentru soiurile tarzii, se vor amana taierile dupa cules.

Avantajele taierilor timpurii

Facute profesionist si de timpuriu, taierile de toamna au avantajul ca orienteaza toata "bucataria" pomului doar spre formatiunile de rod care efectiv vor forma fructele de anul viitor. Astfel, seva va fi distribuita si spre formatiunile de rod care oricum vor fi indepartate ulterior prin taiere. Rezultatul concret este acela ca pomul va rodi mai bogat, deoarece mugurii ramasi se vor dezvolta mai bine, beneficiind de un surplus de seva."

      Visinul nostru este aproape de casa, in linie cu ciresul (ciresul este langa terasa de la bucatarie) si in primavara asta are deja frunze mari, muguri frumosi si boboci ciorchine ca stau sa infloreasca.

      Spor la copacit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu