vineri, 19 februarie 2016

Luna februarie la noi (2)

      E drept ca era o lista foarte mare... Si gandindu-ma ca totusi ceea ce facem este doar din placere, pasiune si dorinta de a sta afara, am facut cateva din lista lunii, lucruri care nu tin neaparat de bani.

      Am tuns merii Florina de 3 ani/Mutsu de 3 ani/Ionathan de 1 an si parul Napoca de 3 ani (tocmai am fazut pe Facebook o colectie frumoasa de pere Busuioace in pepiniera de la Botosani), pentru ca deja aveau varfuri pufoase, crengile principale duse foarte sus dintr-o crestere nebuneasca de anul trecut, drepte, iar o parte din nuiele se intersectau.
      Am tuns usor oblic si am dat pe varfuri cu o ceara incalzita, obtinuta pe o reteta proprie pe baza de uleiuri esentiale/prafuri naturale ce au proprietati antifungice. Reteta va fi descrisa separat, este testata din 2013 si se poate pastra excelent intr-o cescuta, de la un an la altul, incalzindu-se la Bain-Marie sau microunde. Rolul ei este de a inchide si de a pastra dezinfectate toate ranile pe care le provocam la taiere. in plus, se poate folosi si pentru arbusti, trandafiri - orice lemnoase sau tije care se taie primavara/toamna. Eu de regula tund copacii primavara...
       Se vad ceva muguri, insa sunt atat de mici ca nu iti dai inca seama care e frunza si care boboc, sunt lipiti de creanga si cred ca au 2-3 mm lungime, zici ca sunt larve de molie :))) Asa ca nu am luat neaparat asta in calcul (sa pastrez bobocul), am tuns din varfuri cam 20-30 cm in conditiile in care cresterea majoritara a fost peste 50 cm.

      Au ramas de tuns prunii Silvia si trandafirii. Despre pruni inca nu am citit in amanunt daca si cum se tund acum, au muguri foarte ascutiti si mici si din nou duminica trecuta nu stiam care e frunza si care e floare.

      Si..... ajungem la ciresul Stella si visinul productiv de Debretin. care sunt in continuare niste nuiele (putin mai groase) dar cu crengute in varf. SUNT PLINI DE BOBOCI!!!!! Scuzati entuziasmul, daca da un inghet - adio si n-am cuvinte! Daaar de fapt vroiam sa spun urmatorul lucru: au muguri - au fost primii, sunt marisori si se poate distinge foarte clar care este mugure de frunza si care de floare. Si le-am promis eu de anul trecut ca nu ii tund (atunci chiar i-am coafat bine) insa anul nu a fost prielnic pentru ei si cresterea a fost mica-mica-mititica.
      Cum se diferentiaza mugurii? Abia dupa forma, eu nefiind vreun agronom sau gradinarind de cand ma stiu. Frunzele au mugure usor ascutit, in formi miniaturala de suveica. Mugurele de floare este mai grasut la mijloc, rotunjor in varf si deocamdata chiar mai mare! Promit ca incerc sa prind poze edificatoare, insa din nou e bine sa imi reamintesc - nu cred ca mai stiu amanunte despre tunderea la cires si visin, stiu ca poti sa mai sari un an intre taieri ca sa ii lasi sa formeze coroana principala. De fapt, asta e valabila la orice pom!

      Caisul nu as vrea sa-l tund, anul trecut am redus una din crengile principale, pentru ca din pacate (nu stiu prea bine motivul) s-a curbat destul de aiurea si strambase pomul, mutand centrul de greutate. Caisul se poate tunde 'in verde' adica atunci cand e in vegetatie cu multa delicatete si foarte putin, la fel orice ajustare se 'capaceste' cu ceara sau solutie antifungica.

      Vitele de vie sunt (o parte) destul de vanjoase, vreau sa fac genul de palisare cu 3 fire verticale din care sa las ramificatii laterale. Deocamdata verticala este corespunzatoare la 2 butasi, restul mai au sa se ingroase. Au muguri, mari si frumosi, abia astept frunzisul :)

      Daca se potoleste mama lui de vant o sa incercam sa acoperim sera, inauntru in mini-sera am curatat si am afanat  pamantul, apoi am aruncat niscai seminte de salata, Boston parca, excelenta (pastrate seminte de anul trecut, din firele de salata care au imbatranit), frunza groasa si sugulenta si usor grasa. Eu care nu iubesc ierburile - am mancat pana mi s-a amarat cultura! Astept sa faca rasad ca apoi, dupa ce acoperim si pregatim pamantul, sa intercalez printre capia si rosii.

Hai ca avem treaba, trebuie sa opresc vantul!  :)
Spor in ce faceti!




UPDATE: Tuns de lungime prunii! yeeey! cu indicatii de teorie de pe site-uri, am ajustat doar de lungime (aprox 15-20 cm din varfuri si fara sa tund in mod special crengile de 2 ani sau mai batrane!)

2 comentarii:

  1. Buna ziua, Cristina!
    Te-am gasit in blogrol la Iulia, ca eu acolo vad cine a mai postat, am citit postarea ta si am vazut ca ai vrea sa stii cum e cu taierile la pomi. Nici eu nu-s specialista dar am experienta mai multa, in ani. Daca nu e cu suparare iti las aici niste informatii despre muguri la ciresi si visini si taierile la ei.
    Mugurii de foare la ciresi si visini apar din toamna imediat dupa ce culegem fructele, deci de prin iulie si cei de frunze nu apar decat dupa ce infloresc pomii astia, deci primavara. Mugurii de floare sunt rezistenti la ger ca traiesc toata iarna pe pomi, nu au nimic fiindca seva nu este in ei, nu misca seva. Doar dupa ce incepe sa urce seva adica dupa ce intra in vegetatie pomii, doar atunci incep sa se umfle mugurii si atunci este periculos un ger de cateva nopti consecutive, altfel nu.
    Legat de taierea la ciresi si visini(si piersici) , deoarece, asa cum am spus, mugurii de floare se formeaza de anul trecut, adica imediat dupa cules, se practica asa numita "taiere in verde" (denumirea o stiu de la Gabi Augustin). Eu practic aceasta taiere mai ales la visin care face multe ramuri si subtiri. Ca sa nu taiem florile primavara, taiem vara dupa cules, adica scurtam ramurile cam la doua treimi sa ramana de la baza. Astfel, pe ramura scurtata vor aparea ramuri noi care toata vara cresc si apar pe ele si muguri de floare, dar cele mai importante flori sunt cele de pe ramura scurtata, fiind multe si productive.
    Daca nu scurtam ramurile, mugurii de floare apar in varfurile lor si doar slab ca productie, iar daca lasam ramurile astea pana primavara si scurtam acum, taiem exact rodul din anul acesta si iar nu-i bine.
    La meri si peri asa e cum ai zis: mugurii de floare sunt "grasi" si mai turtiti si e bine sa-i lasam tot mai la baza ramurii.
    Am inteles ca ai pomi tineri si la ei e bine sa stii cum sa-i tunzi ca sa se formeze o coaroana frumoasa.
    Multumesc pentru informatia despre "bandajul" ranilor dupa taiere. Noi, daca taiem o ramura mai groasa, am dat cu var. Poate ca o sa publici reteta de tratament.
    Toate bune si placere in gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna draga Elisa, iti multumesc mult pentru detaliisi informatii, este foarte buna si solutia de var, insa nu astupa (din cate stiu eu despre var) ci arde si cand se usuca se crapa usor, cade uneori si poate sa se stearga la prima ploaie. Ceara este mult mai rezistenta si se pastreaza mai mult timp, mai ales daca o facem cu o cantitate mai mare de ulei ;)
      Eu la meri si par nu am distins mugurii ca si tipologie, ci la cires si visin, multumesc mult pentru detaliile referitoare la taieri, pentru mine sunt extrem de pretioase in practica.
      Coronamentul merilor, prunilor si al parului este superb! era insa prea 'lung' pentru tulpini.
      Promit ca dau reteta (trebuie s-o caut, nu mai am nici eu multa compozitie insa e mult de bandajat).
      Spor in ce faci si sa ai o gradina minunata!

      Ștergere