miercuri, 24 februarie 2016

Catina alba - mascul si femela

     Pana acum ceva timp nu stiam ca plantele de catina alba sunt mono-sexuate. Sau mai bine zis sunt arbusti de catina mascul si arbusti femela. Arbustii masculi ofera polenul (se numesc polenizatori) si se planteaza la distante destul de bine gandite fata de arbustii femela. Noi avem un pomisor superb, care insa am descoperit ca nu fcae rod iar ca semn distinctiv are mugurii de acum, primavara, ca niste bobite de zmeura sau mure - bobocei cu multe rotunjimi - este polenizatorul. Este luat din targ, cu ceva timp inainte de a face primii muguri, asa ca nu stiam atunci nici ce iau, nici ce ma asteapta! Ce-i drept insa, este un copacel extrem de frumos :)

     Din targ, in termen de valabilitate, am de luat (pe langa o catina de fructe - femela) zeama bordeleza (fungicid pe baza de Cu) si uleiul horticol. Am inteles ca succesul in a starpi daunatori, nu doar mucegaiurile, consta in aplicarea acestui ulei (ii caut compozitia sa vad si eu ce mare scula de bascula este!) care confera un strat protector copacului (de la tulpina pana la varf), fara a lasa afide, gandacei, larve de tot felul sa se dezvolte.

     Pentru a edifica misterul bobocilor de catina alba si pentru identificarea sexului plantei, voi adauga o poza de tip macro de la noi din gradina. Pomisorul femela cica are bobocii rotunzi, mai indepartati unul de altul si fara vreo particularitate anume.

     Spor sa aveti si in plus - informati-va dinainte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu