duminică, 10 iunie 2012

Un rocariu va da gradinii un plus de stralucire

In orice oras, la periferie sau central, se poate observa ca majoritatea gradinilor seamana ca si aranjament, sunt putin studiate, facute oarecum dupa informatii disparate si idei traditionale. Daca insa vrei sa iesi din aceasta monotonie, amenajarea propriului spatiu verde prin integrarea unor stanci si pietre decorative sau chiar a unui intreg rocariu va face diferenta.

Piatra va da un aspect deosebit, va conferi stil si caracter si veti constata ca multi isi doresc asta dar putini stiu cum sa inceapa.

Primul pas consta (desi poate sa insemne mult de munca) indepartarea unei/unor portiuni de iarba. Atata timp cat nu vorbim de terenul sau peluza din fata casei, nu este nevoie sa va ganditi de doua ori si veti avea ceva unic sa va bucure sufletul.

Terenul este greu de curatat. In functie de dimensiunile amenajarii sau pozitionarea stancilor/pietrelor/rocariului, de tipul terenului si alte utilizari anterioare, se pot folosi lopata sau tarnacopul pentru spargerea pamantului sau a pietrei existente, care oricum nu va fi utilizata in ansamblul final. Daca gradina nu este inca amenajata si au fost depozitate materiale de constructii sau alte resturi, asigurati-va ca veti curata si depozita tot in conditiile legii (in locuri special amenajate, probabil contra unei taxe).

Dupa ce se pozitioneaza pietrele si se creeaza ansamblul dorit, spatiile goale se umplu cu pamant si timp de 10-14 zile se uda si se recompleteaza cu pamant.

Acum se poate constata care sunt zonele in care apa stagneaza. Aici se pot pune muschi sau plante iubitoare de apa.

Daca fundalul nu este unul foarte potrivit, se curata, se da culoare (daca vorbim de zidarie) si se pot planta cateva conifere pentru a pacali privirea, eventual se pot folosi si decoratiuni de dimensiuni potrivite, ce se pot agata si se pot vedea usor in spatele rocariului, fara insa a ‘fura’ privirile (o roata de car, felinare din podul bunicii etc.).

Se vor pune florile si plantele specifice (despre care vom vorbi intr-un articol viitor) si se vor urmari atent la udare (local trebuie sa se asigure un bun drenaj pentru a nu inunda zona) timp de cateva zile.
Astfel, va veti putea lauda ca inca de la faza de proiectare a gradinii, prin efort si informare, ati reusit sa va creeati un rocariu, un punct de atractie si interes, o portiune de stancarie care sa lumineze si sa personalizeze gradina.

In speranta ca v-am oferit informatii utile pentru a va putea construi un rocariu, va dorim inspiratie si spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu