joi, 14 iunie 2012

Planificarea construirii unei case

Sa zicem ca deja ati luat decizia de a va costrui o casa. Acum, urmeaza etapa planificarii si a gasirii unor raspunsuri, impreuna cu familia, la zeci sau sute de intrebari ce incep sa va invadeze mintea: cu ce, cu cine, de care, cat de mare, din ce materiale etc. In acest articol voi incerca sa evidentiez cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere pentru a va face viata mai usoara.

Finantarea. Stabiliti de la inceput un buget aproximativ. Vedeti daca puteti strange intreaga suma intr-un orizont de timp acceptabil sau daca este nevoie sa apelati si la alte forme de finantare. Aici aveti urmatoarele optiuni:

- Credit imobiliar: Imprumut garantat garantat prin salarii, giranti sau ipoteca pe alta locuinta, ce poate fi utilizat pentru achizitionarea, constructia sau modernizarea unei locuinte.

- Credit ipotecar: credit garantat prin ipoteca asupra locuintei achizitionate

- Leasing imobiliar: in acest caz, proprietarul imobilului este, pana la achitarea integrala a ratelor, firma de leasing.

Indiferent de tipul de finantare ales, comparati cu mare atentie ofertele mai multor institutii financiare.

Terenul pe care vom construi.

 Despre acest subiect exista un articol separat aici.

Gandirea proiectul casei. Incercati sa va imaginati in viitoarea casa si sa stabiliti: de cat spatiu de depozitare aveti nevoie, cat de mari si cate la numar sa fie dormitoarele, numarul bailor si cum aveti de gand sa le amenajati, bucataria – cum va fi utilata, unde vor sta diversele aparate electrocasnice, spatiul de zi – unde va fi asezat televizorul, boxele instalatiei de sunet, ganditi de la inceput unde si cate la numar vor fi amplasate prizele (care oricum, niciodata nu sunt suficiente), daca lucrati si acasa e bine sa ganditi un birou separat, doriti si garaj sau nu, camera tehnica, camera hobby, atelier etc.

Incercati sa va hotarati asupra unui tip de casa: din caramida, din BCA, din beton armat turnat in cofraje termoizolante sau din lemn. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Stabiliti organizarea pe verticala: demisol, parter, etaj, manasarda.

Cand aveti clarificate aspectele de mai sus mergeti la un arhitect impreuna cu care veti vedea ce se poate face si ce nu si veti armoniza toate cerintele dumneavoastra tinand cont de diferite restrictii constructive sau financiare. In urma discutiilor cu acesta este posibil sa renuntati la anumite cerinte sau, la sugestia lui, sa apara elemente noi. Intr-un final va rezulta proiectul de executie cu descrierea detaliata atat a factorilor de natura tehnica cat si a acelora de natura estetica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu