luni, 11 iunie 2012

Idei de decorare a gradinii

Design-ul unei gardini poate fi foarte frumos completat de diferite piese de mobilier, specific sau nu, decoratiuni sau accente date de statui, bolovani, pese mari ornamentale.

Astfel, nu numai ca gradina va atrage privirile, dar va va ajuta sa va exprimati, fiind oglinda si semnatura specifica personalitatii d-voastra.

Pentru acest lucru, va putem sfatui in cateva directii, asemeni unui ghid:

    1. Ganditi-va bine inainte si documentati-va despre accesorii si mobilier de gradina, comparati cataloagele si ofertele de pe piata pentru a putea gasi ceva unic si la costuri mai mici decat va asteptati.

  2. Nu este obligatoriu ca toate accesoriile sau accentele ornamentale sa fie noi, cumparate sau construite de d-voastra. Daca va uitati cu atentie, o buturuga uitata intr-un colt sau pe strada, o piatra mare scobita, un ghiveci de pamant care are patina vremii sau unul de lemn baituit si patinat la randul lui – toate pot fi niste piese deosebite care vor da unicitate gradinii d-voastra. Fiti creativi si alegeti-va ornamentele in functie de specificul deja creat al gradinii, aducand sau intarind unitatea spatiului d-voastra de relaxare.

  3. De multe ori, piese aflate in gospodarie, care pot purta o incarcatura emotionala deosebita, sunt cele mai potrivite pentru a relaxa atmosfera gradinii d-voastra si pentru a o personaliza, pentru a va intari sentimentul ca va apartine: scaunul-balansoar al bunicii, o jardiniera veche, facuta de unul din parinti, un ghiveci in care bunica avea leandru, o piatra pe care va cocotati cand erati mic si speriati pasarile din curte etc.

 4. Fiecare piesa trebuie sa fie in deplina concordanta cu zona peisagistica in care este amplasata si trebuie sa aiba o culoare adecvata. O rata salbatica pe marginea lacului sau o broscuta de piatra, o fantana alba pentru pasari la capatul unei alei bordata cu flori mici de inaltime (craite, trandafiri pitici, gherghina etc.) sau o adapatoare pentru pasari agatata intr-o zona de arbusti sau copaci sunt piese de rezistenta, foarte potrivite cu ambentul si pot deveni la randul lor puncte de atractie.

    5. Pentru a oferi cat mai multa naturalete si eleganta unei gradini, trebuie tinut cont de numarul de accesorii pe care vreti sa le afisati. Aglomerarea nu este o solutie niciodata. Spatiul d-voastra nu va mai imbia la vizitare, va capata o tenta de neglijenta si poate obosi privitorul. Dispersarea insa poate face minuni. Este mult mai placut sa nu vezi totul dintr-o privire; aici gradina trebuie taratata intocmai ca o femeie frumoasa. Atractia vine tocmai din surpriza unei noi descoperiri la fiecare pas si din grija cu care detaliile va sunt oferite spre vizionaresi analiza.

    6. In cazul unor gradini mai mici, daca aveti posibilitatea sa asezati 2 obiecte identice la capetele unei alei sau poteci, veti constata ca dintr-o data spatiul se va deschide si se va crea iluzia unei perspective mai largi. Aveti grija ca fiecare obiect sa se vada din dreptul celuilalt, astfel incat sa etaleze cu eleganta spatiul dintre ele si sa alcatuiasca un tot unitar.

    7. In cazul unui spatiu mai generos, o statuie alba, un ghiveci mare vopsit alb, o statuie, un bolovan vopsit sau orice alt obiect mare de culoare alba va atrage atentia, va crea un punct de rezistenta si va imbia privitorul sa se apropie pentru a il admira. Aceste decoratiuni pot fi asezate la ‚capat de linie’ si tineti cont ca daca aveti spatiu, o bancuta atent asezata catre respectiva decoratiune, un gard viu de un verde intens care sa asigure fundalul si cateva flori delicate (lobelia, nu-ma-uita, voalul miresii etc.) va pot asigura un excelent loc pentru relaxare si meditatie.

    8. De foarte mare ajutor sunt decoratiunile pentru garduri sau pentru peretii casei, pentru balustrade (atata cat va doriti sa le incadrati si pe acestea in peisaj), pentru veranda sau terasa. Clopotei de vant, piese mari de ceramica, pergole pentru plantele cataratoare – toate acestea pot infrumuseta si armoniza casa si gradina, alaturandu-le.

    9. Orice colt cu apa trebuie accentuat prin folosirea de plante adecvate si prin decoratiuni specifice, care fac deliciul privitorului. Pentru a putea fi privite si admirate in tihna, alaturi de acestea aproape intotdeauna este bine sa fie plasata o bancuta, un foisor deschis, un balansoar sau chiar un hamac. Odihna, relaxarea si meditatia sunt foarte usor de obtinut langa susurul cristalin al unui fir de apa.

    10. Asigurati-va mereu ca daca va doriti o anumita tematica sau utilitate a gradinii d-voastra, fiecare ornament ales trebuie sa fie perfect integrat, armonizat cu restul gradinii si trebuie sa fie construit din materiale adecvate. Un vas ceramic cu suport de fier forjat nu va sta bine langa un curs de apa deoarece vaporii vor ataca ambele materiale, cum de asemenea clopoteii de vant este bine sa nu fie asezati foarte aproape de casa, mai ales daca sunteti o persoana care isi cauta relaxarea. Ei trebuie amplasati astfel incat sa formeze o zona curata si cristalina, ca si clinchetul lor, dar este bine sa se auda suav, pentru a atrage atentia si a va chema alaturi de ei.

Desi acestea sunt doar cateva din ideile de care este bine sa tineti cont in infrumusetarea gradinii d-voastra cu piese ornamentale, subiectul este foarta vast iar posibilitatile infinite.

In speranta ca v-am incitat la munca si informare pentru a va decora cu atentie si eleganta gradina, va dorim inspiratie si spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu