duminică, 1 aprilie 2012

Unitatea

Unitatea trebuie sa fie primul pas in amenajarea unei gradini, prin folosirea repetitiei si a consistentei in proiect. Repetitia este placuta atunci cand vezi grupuri de plante sau aceeasi planta in mai multe zone sau elemente care se intrepatrund in toata gradina. Consistenta insa este greu de atins, deoarece trebuie sa te asiguri ca fiecare element sau grup de elemente se potriveste perfect in ansamblul final. Se pot avea in vedere in acest sens diferite dimensiuni de crestere ale plantelor atat pe verticala cat si pe orizontala (Thuja creste mult in inaltime in timp ce anumite specii de Juniperus se intind pe orizontala), particularitati si texturi ale frunzisului, perioade de inflorire si culoarea florilor, perenitatea sau permanenta florilor etc.

De exemplu o gradina amenajata prin insule cu borduri de piatra nu capata consistenta doar prin acest element repetitiv, ci prin aranjamentele din interiorul insulelor, jocul de culori, materialele folosite pentru a fi presarate pe pamant (scoarta, fibra de cocos, pietricele albe sau colorate, sparturi de roca, nisip) etc.

De asemenea, o gradina amenajata in trepte si cu un colt cu apa nu este atractiva daca acesta este singurul element decorativ. Ea se intregeste prin aranjamente florale si arbusi corect amplasati si potriviti pentru crearea unui peisaj complex.

Unitatea este foarte usor de obtinut daca se alege o tematica. O gradina rustica, japoneza, montana etc. pot fi usor de realizat deoarece atentia se focalizeaza pe caracteristicile acestora. Astfel, este mult mai rapida cautarea printre materialele de specialitate, in magazine si depozite, mai ales ca o astfel de alegere inseamna un interes crescut pentru ceea ce reprezinta pasiunea intr-ale gradinaritului.

O gradina in care vrei sa atragi pasari, de exemplu, poate avea ca element central o mica fantana de apa, speciala pentru acestea, in timp ce o gradina pe care o vrei impanzita de fluturi necesita flori si plante pe care acestia le prefera, iar documentatia si tematica se vor indrepta in aceasta directie.

Unitatea prin repetitie si consistenta proiectului, atent gandite si alese, iti vor aduce o gradina armonioasa si demna de invidiat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu