duminică, 1 aprilie 2012

Gazonul - generalitati

Gazonul, ca si plantele si aranjamentele de arbusti si mic mobilier, poate aduce gradina d-voastra la o forma frumoasa si o personalitate vizuala extraordinara.

Este bine de analizat cu mare atentie tipul de sol pe care-l aveti, particularitatile climatice ale zonei in care locuiti, vecinatatile (camp, oras, zona periferica rezidentiala etc.), plantele si linia pe care doriti sa o conferiti gradinii. Toate acestea deoarece exista mai multe tipuri de gazon, fiecare putin diferit si care se comporta altfel la trafic, soare, sol, nevoia d-voastra de amenajare: gazon de seceta si soare, de umbra, mixt, gazon englezesc, de sport, fin, cu flori etc.

In functie de cele enumerate mai sus, de timpul pe care-l aveti disponibil, buget si traficul la care va fi supus, gazonul trebuie asezat pe un teren potrivit, curatat si bine afanat/drenat, are nevoie de udare frecventa si tundere regulata, de completari, ingrasaminte specifice sau erbicidare.

Pentru cei cu rabdare si dorinta de a urmari cresterea lui, gazonul poate fi insamantat prin aruncarea semintelor manual, insa trebuie parcurse mai multe etape inainte si dupa acest proces, astfel incat sa aveti cat mai multe sanse de reusita si un rezultat satisfacator. De obicei, desi este mai costisitor, gazonul achizitionat in rulouri comporta mai putin efort dar tot exista etape specifice inainte si dupa plantare.
 
Irigarea este recomandat sa se faca prin sisteme de irigatie, seara, pentru ca soarele sa nu evapore prea repede apa. Irigarea se face numai dupa o buna observare a umbrelor de pe teren, a zonelor in care stagneaza apa si dupa ce s-a efectuat lucrare de drenaj.

Tunderea este recomandat sa se faca intr-un drum cursiv, fara opriri si cu mare atentie ca terenul sa fie eliberat anterior de jucarii, pietre sau resturi. De primavara pana toamna se tunde de la 1 sedinta pe saptamana pana la 1 data la 2 zile, aceasta si in functie de tipul de gazon, cresterea lui trebuind astfel atent monitorizata.

Fiecare etapa in construirea unei peluze, ingrijirea si pregatirea pentru iarna, alegerea ingrasamintelor, curatarea si afanarea solului – toate acestea sunt dezbatute in articole separat, pentru a oferi cat mai multa informatii si pentru a ne documenta temeinic in dorinta de a va ajuta. Iar daca va doriti siguranta in ceea ce trebuie facut iar timpul nu va permite, apelati cu incredere la sfatul specialistilor, deoarece acum stiti cam ce trebuie facut.

Va dorim o gradina frumoasa, mereu verde si impresionanta!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu