duminică, 1 aprilie 2012

Folosirea pietrei si a bolovanilor pentru decorarea gradinii

Tinand cont ca de multe ori cele mai elegante idei sunt si cele mai simple, prin acest articol ne propunem sa va invatam cateva trucuri pentru a evita greselile frecvente facute de cei care isi decoreaza singuri gradina.

Bolovanii si bucatile mari de stanca dau intotdeauna caracter si unicitate unei gradini, creeaza zone focale si starnesc interesul privitorilor. Piatra de mari dimensiuni poate ajuta foarte mult in amenajarea unei zone mai inalte, terasata sau a unei zone montane, a unui rocariu in care sa fie piesa de rezistenta. Si ce poate fi mai atractiv decat o gradina etalata pe mai multe trepte de inaltime?

Astfel, aceste roci trebuie incadrate foarte atent si grijuliu in peisaj. Pentru a avea un aspect cat mai natural, pe zona unde va fi amplasat bolovanul se va face o usoara excavatie, pentru a da senzatia ca piatra se ridica efectiv din pamant. In jurul sau, in functie de destinatia ornamentala a coltului de gradina sau a gradinii in totalitate, se va proceda astfel:

    1. Pentru cazul in care simpla roca este un punct de interes, se va curata bine de jur imprejur si se va veni cu gazonul pana la marginea ei, pentru a o integra in teren. Daca culoarea nu este tocmai cea dorita, desi nuantele naturale sunt intotdeauna desavarsite de mama natura, se poate apela la vopsirea in culoarea dorita, cu material rezistent la conditiile meteo (intemperii, soare, inghet, vant etc.). Acest fapt insa necesita curatarea temeinica si revopsire periodica.

    2. Daca va ganditi sa amplasati bolovanul intr-un colt al gradinii, in spate cu un gard, incercati sa amplasati pe gard plante cataratoare (Lonicera caprifolium, specia Hedera etc.) pentru a oferi un fundal. Alaturi, in apropiere sau chiar lipite de bolovan plantati cateva palcuri de plante pitice, cu flori in culori vii dar cu textura nu foarte fina (salvie rosie, craite pitice) sau amplasati langa latura mai abrupta o tufa de bujori (Paeonia officinalis) sau brumarele (Phlox drummondii). Puneti in apropiere o bancuta si incercati sa ascundeti o parte din acest peisaj cu un gard viu de culoare verde inchis (din specia Buxus - merisor), pe deasupra caruia sa se zareasca insa o parte din stanca. Veti avea un colt deosebit, un punct focal in gradina d-voastra si un spatiu pentru meditatie excelent.

    3. Daca vreti sa amenajati un rocariu, piatra de mari dimensiuni ar trebui sa ocupe una din laturi si o parte de fundal, pentru a o face astfel piesa de rezistenta din ansamblul dorit. Astfel, se poate construi in fata si alaturi de ea o portiune tot cu piatra de acelasi tip (de preferat calcar), caracteristici, culoare etc. Pentru unitatea aranjamentului, se va pune pamant in scobituri si adancituri, se va tasa, se va uda abundent timp de doua saptamani, se va pune muschi in zonele dintre pietre si se vor planta flori: Floarea-de-piatra (Portulaca grandiflora), carciumarese (Zinnia elegans), craite (Tagetes patula), salvie, nu-ma-uita (Myosotis), plante aromatice (cimbru, rozmarin).

    4. Daca va doriti un colt de munte, se amenajeaza asemanator rocariului, dar in jurul ornamentului se planteaza razlet pin, brad, molid pitic, ienupar; iar florile care se pot planta, in numar mai mic decat la un rocariu clasic, sunt amintite la punctul anterior.

Despre rocarii vom discuta in amanunt si detaliat atat cat sa aveti informatii suficiente intr-un alt articol.

Va dorim inspiratie si spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu