duminică, 1 aprilie 2012

Casa din lemn

Lemnul este un element constructiv integral natural, care traieste si respira impreuna cu tine, care emana energie si echilibreaza energia. O casa din lemn este usoara, rezistenta, are costuri mai mici decat o alta facuta din beton, caramida sau combinatii, este mai elastica si se comporta bine la cutremure.

Din punct de vedere termic, o casa din lemn asigura un confort ridicat deoarece materia prima este un foarte bun izolator termic, mentine atmosfera calda iarna si racoroasa vara. Sunt multi medici care o recomanda pentru persoanele agitate, cu somn agitat si care isi cauta relaxarea; energia lemnului ajuta organismul uman sa se regleze si sa functioneze la parametri optimi.

Acum este la moda o astfel de locuinta, deoarece din cauza costurilor ridicate de intretinere, casele clasice au inceput sa piarda din teren. Casele din lemn se pot construi pe terenuri unde cele clasice devin dificil de ridicat, nu aduc multe deseuri ce trebuie curatate la finalul lucrarii de pe teren, se pot remonta (la nevoie) pe alt amplasament, emana mirosuri placute si odinhitoare, sunt ecologice si din acest motiv este mai usor de obtinut o parte din documentatia de mediu.

Comportamentul la cutremure este excelent. Din cauza structurii elastice, multe din fortele care actioneaza asupra planseelor se descarca uniform, printr-o buna repartizare, prin structura de rezistenta catre fundatie si sol.

Datorita grinzilor de lemn care se pot lasa si la vedere si a structurii interne mai usor de modulat, casa din lemn poate comporta finisaje deosebite, de la clasic la modern, de la gotic la oriental, poate asigura spatii interioaare deschise catre etaj, efectul estetic fiind garantat.

Intre toate acestea, cel mai mare dezavantaj al caselor de lemn este acela ca, in primii ani, lemnul trebuie urmarit si trebuie revenit aspra lui cu tratamente si lucrari specifice. Lemnul este viu si lucreaza. Din aceasta cauza el ‚respira’ aer dar si vapori de apa, iarna poate trece cu usoare deformari si este indicat ca toate modificarile de ordin structural sa fie remediate in timp util.

Izolarea fonica a lemnului este lacunara. De aceea casa trebuie bine izolata, pentru a nu se creea un disconfort de care se plange multa lume. Planseele si peretii, dar si acoperisul (ploaia poate deveni picatura chinezeasca intr-un dormitor de la etaj sau mansarda) trebuie bine izolate foarte bine.

De multe ori, casa este contractata cu o firma care nu asigura si constructia unei fundatii. Poate oferi proiectul, dar executa va necesita alta investitie si alta echipa. Acest subiect trebuie discutat de la bun inceput, pentru a nu se depasi termenele prevazute si bugetul alocat (din cauza intarzierii contractarii echipei pentru fundatie).

Din pacate, cu tot tratamentul ignifug, casa din lemn poate lua foc repede. Sunt multe solutii de tratare, in mai multe straturi, insa s-a constatat ca nu rezista mai mult de 90 de minute in foc deschis.

Costurile reduse pot fi ridicate insa atunci cand vorbim de finisaje care sa-i asigure casei din lemn aspect modern. Toate izolatiile, tratamentele, materialele vor mari timpul de executie si vor ridica bugetul cu pana la 50% fata de cele discutate initial.

Ca orice constructie, si casa din lemn are avantaje si dezavantaje. Insa tine de d-voastra sa puteti diminua sau reduce complet aspectele negative si sa le transformati in avantaje.


In cazul in care va decideti asupra unei case din lemn, luati legatura cu specialistii in domeniu, contractati o firma, aveti grija sa prevedeti penalizarea intarzierilor sau a deteriorarii materialelor din vina muncitorilor si planificati bine banutii. Si ca de obicei, va dorim multa inspiratie si spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu