marți, 9 aprilie 2013

Rasaduri de salata si marar. Si nu numai

      Printre altele, am pus rasaduri, sa putem urmari evolutia si sa incercam sa le repicam acum, cand temperaturile ne-or mai lasa oleaca.

      Ca atare, am avut grija sa iau pamant, seminte, ghivece si jardiniere si am purces. Dupa aproape 2 luni pot sa dau un super feed-back:

1. Salata si mararul ies in proportie de 95%, foarte des si frumos, ca atare recomand cu incredere sa fie semanate direct in locul definitiv, ca e sera, solar, razor sau camp, gradina sau chiar ghiveci ori jardiniera. Insa se seamana rar, sa aiba loc sa creasca (mai ales salata). Au tulpina foarte fragila si nu se pot repica :)

2. Vinetele si ardeii ies mai greu ca si timp, insa cresc frumos si se pot repica dupa ce au cateva randuri de frunzulite. Semintele nu sunt multe in plic, la noi au fost frumos imprastiate 2 pliculete de seminte de la Starsem (ardeii grasi) si 1 plic vinete per jardiniera medie.

3. Ardeii iuti se manevreaza ori cu manusi ori cu ceva ustensile, foaie sau servetel, deoarce sunt iuti (in majoritate) si iuteala de pe degete persista cateva zile. Am ales cate un ardei/ghiveci si au fost ok, au iesit cam 50% din ce am semanat, se pot desparti mai tarziu, dupa 3-5 noduri si se folosesc ghivece micute apoi treptat mai mari, insa ardeii nu au nevoie de un spatiu mare pentru radacina. Pamantul nu se refoloseste decat eventual la plantarea altor ardei iar in curte/gradina nu se seamana altceva in loc. Mai bine se pune ceva gunoi de grajd sau dupa 2-3 ani se fertilizeaza putin locul. Se planteaza izolat.

4. Rosiile se seamana in turba. Am incercat varianta cu amestec cu nisip - esec total, s-au uscat, au facut tija lunga si nesustenabila pentru frunze. Iar ca sa fiti siguri ca nu apare vreun mucegai, mai bine acoperiti cu foaie de servet de bucatarie (din rola de hartie). Atentie mare si la curent, la noi primele rasaduri au suferit de curent :)

      Asta asa, in mare, insa trebuie tinut cont cu precadere de urmatoarele, indiferent de ceea ce va doriti sa aveti in gradina de legume: lumina multa si de preferat lumina naturala, cateva ore pe zi, aclimatizarea treptata cu temperaturile de afara (mai ales acum, cu vremea asta idioata) si ferit de curent si vant!

      Va pup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu