vineri, 11 iulie 2014

Rosii - carnirea sau taierea varfului de crestere - soi de Cherry de pe langa Cluj

In capitolele de carnire, din cauza materialului destul de bogat si a diferentelor de crestere sau comportament diferit, am scris despre:

1.  Soiul Marmande - timpuriu nedeterminat, rosii mari si care trebuie asteptate la coacere.

2.  Soi hibrid  Alvaro F1 - nedeterminat, cu fructe medii dar mai frumos rotunde, nu se pot pastra seminte caci nu mai rodesc la fel, in schimb au rezistenta crescuta la boli si daunatori.  La noi nu au facut MANA deloc!

3.  De la o colega care isi imparte drumul de week-end la gradina de la tara, de la Stoiana (in jud. Cluj) am primit un gen de Cherry, la mine au crescut nedeterminat de tot (peste 1,8 m inaltime si deja s-au indoit pe sub acoperisul de la sera). Nu stiu exact soiul, dar din cate am inteles ar fi adus acum niste ani din SUA si pastrat de la un an la altul. Au iesit rasaduri extraordinar de multe, foarte sanatoase! De ce le-am carnit? Pentru ca au (identic rosiilor Alvaro F1) 5 etaje de fructe legate, frumusele foc, fara pierderi de flori iar etajul 6 (pe alocuri 7!) este cu flori deschisa complet, care incep deja sa lege; pentru ca sunt in aceeasi sera, pe randul din dreapta, cu soiul Marmande care acum a inceput sa aiba puncte de mana - ma rog, le-am vazut si am taiat frunzele; pentru ca deja incep caldurile si se pot imbolnavi de la vecinatati iar rosiile de mai jos nu au parguit, nici macar primul ciorchine. Probabil sunt un soi mai tardiv sau cu coacere cat de cat medie, dar fata de rosiile timpurii de pe mijloc, am o intarziere de cel putin 3 saptamani la coacere (aproximativ) si ar trebui sa inceapa sa isi schimbe culoarea.


Identic, pentru a pastra frunze de fotosinteza, peste ciorchinele 6 (sau 7) am lasat 2 frunze si am taiat varful.




      Si ele au aratat atac de mana, 2-3 pete pe 2-3 frunze, in spate, acolo unde usa nu sta prea des deschisa pe toata inaltimea (putin mai incolo am 2 ladite de compost. se strange multa musca uneori si parca nu vreau muste in sera, aduc boli!) iar in partea de jos am avut proasta inspiratie sa pun fasolica. Nu voi mai pune ever in sera fasolica! Sau mazare! Pot incepe mana prin frunzis foarte dens si mentin o stare de umezeala joasa perfecta pentru dezvoltarea de tot felul de minuni.




      Buuun, am si semne usoare de lipsa de fosfor si potasiu, ca si la celelalte rosii (Marmande si Alvaro F1), dar in rest sa-u prezentat impecabil, multumesc Camelia!

      Cateva urme de ucaciune care arata cam asa:



      Deci? Am reusit sa fiu suficient de explicitaapropos de ceea ce am taiat, carnirea de fapt, alaturi de motivele care mi-au impus asta? Astept vesti :)

4 comentarii:

  1. Bună dimineața!
    Avem cam aceleași roșii și cam aceleași probleme, tu în centrul Ardealului, eu - la margine!
    Eu nu cârnesc și nu elimin frunzele (nu mă refer la cele bolnave), eu nu am seră! Și totuși avem aceleași probleme, ceea ce mă face să cred că ține de vreme și nu de teren sau îngrijire.
    Ca să răspund întrebării din finalul articolului - da, totul a fost clar!
    O propunere: dacă ai folosi diacriticele, ar fi și mai clar!
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu sunt in centrul Ardealului... Sunt langa Bucuresti. Si da, vremea a avut multe de spus peste tot. Insa la mine stiu sigur ca a contat si faptul ca am pastrat un grad de curatenie pentru pamant, atata cat ne-am permis si am considerat sigur. Sigur vizavi de daunatori sau greseli de macerare. Nici relatii nu avem printre agricultori, deci avem 'experienta doar prin testare'. Conditiile de sera impun o altfel de urmarire, toaletare a plantelor si preventie sau mentinere a starii de sanatate. In sera nu ai aceeasi ventilatie, ai pragul critic de temperatura depasit adesea, poti avea sau nu polenizatori, ai nevoie de un alt fel de irigatie... Sunt multe.
    DIn pacate fontul pe care il folosesc nu are diacritice de aceeasi dimensiune, mereu vor fi litere mari. dar multumesc pentru sfat, voi studia intens problema.
    Numai bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident sera impune alt ritm grădinarului!
      "Problemele" au fost (și sunt) peste tot, bogăția de apă mai mult a complicat decât a ajutat grădina! :)
      Dar să nu fim cârcotași că la anul umblăm cu paparudele!!!
      Apropo de diacritice, știu că pare greu dar numai începutul e puțiiin enervant! Ca și grădina cu limacși! :)
      E și simplu de rezolvat, start, control panel, region and language, adaugă, romanian (selectezi doar STANDARD) și gata!
      Fontul este automat (al meu vreau să zic), deci - se poate!
      Baftă!

      Ștergere
    2. Ce s-a mai întâmplat între timp cu roşiile, cum e producţia?

      Ștergere