miercuri, 25 iunie 2014

Patlagina - o cresc cu drag pe unde vrea ea

      In stratul de rosii, pe marginea zonei cu tuia, in rocariu (in mijloc aproape!) si pe unde i se mai nazare, inclusiv in gazon, oriunde apare o patlagina, acolo o las si o laud, ca sa se faca mare si suculenta. De cate m-a scapat in copilarie, de la simple zgarieturi pana la furuncule, numai eu stiu.Ne puneau bunicii frunza usor incalzita sau zdrobita, cu pansament curat, direct pe rana si noi mergeam din nou la joaca. Seara, inainte de baie - totul era pe frunza, rana ramanea curata iar cicatrizarea mergea perfect, pana la vindecare completa.

     Acum, in gradina, am ambele variante, cu frunza grasa si groasa, aproape rotunda, dar si varianta cu frunze subtiri, lungi, cu flori inalte. Arata cam asa:














      Frumos scris despre ea am gasit articolul de pe Ierburi uitate.

      Pentru sirop: http://www.clickpentrufemei.ro/Siropuri-pentru-tuse-preparate-in-casa_0_12694.html

      Voi incerca reteta cu straturile si voi da un feed-back apropos de efect, intensitate si dificultate in preparare.

      Siropul de patlagina, combinat sau nu cu alte plante, este un remediu excelent impotriva multor afectiuni ale aparatului respirator, de la o simpla tuse pana la forme mai garve de raceala, amigdalita, gripa. Semintele se pare ca sunt bune pentru sistemul digestiv iar frunzele, preparate proaspat sau chiar si inc eaiuri, repezinta printre altele un vitaminizant si mineralizant excelent.

      Ne auzim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu