marți, 13 noiembrie 2012

Cais Bergeron

Primul in descriere - caisul. Soi Bergeron, de origine frantuzeasca, are urmatoarea descriere:
  • "Caracteristicile fructului: fruct mijlociu-mare (40-45g), de forma ovoidala. Coaja de culoare galbena cu pete de culoare rosie aprinsa pe partea expusa soarelui. Pulpa portocalie, tare, gust deosebit. Soi neaderent la sambure, avand miezul dulce. Caracteristicile pomului:pom de vigoare mijlocie, avand o coroana mijlociu deasa. In perioada de crestere are o coroana piramidala, mai tarziu sub greutatea fructelor va avea o coroana sferica aplatizata. Epoca de recoltare: sfarsit de iulie."(sursa: http://www.yurta.ro)
  • "Are fructe mari, puţin alungite. Pulpa este tare, aromată, suculentă, zemoasă. Are productivitate mare, nu este sensibil la transport. Pomul are creştere mediu viguroasă, cu crengi dese. Este rezistent la ger, nu este sensibil la boli. Soi autofertil."(sursa: http://www.multeplante.ro)
  • bolile cu ceva specific pe cais si zarzar sunt descrise destul de amanuntit in cartea d-nei Viorica Iacob, ""Bolile plantelor cultivate", paginile 294-298 

 Cu atentie sporita, cu niscaiva solutie pentru taiat acum copacii (de unde sa iau, de la magazinele cu specific chimic pentru culturi? - care-or fi alea) ca sa nu risc o imbolnavire la primavara, zic ca o sa am caise curand, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu