luni, 7 iulie 2014

Sera sau solar cu ventilatie subterana



















      Odata cu decizia de a ne construi solarul/sera ne-am pus problema usilor, a peretilor ridicat pe timp de canicula si a ventlatiei suplimentare. Avand in vedere ca pe proiectul initial se deschid numai usile de pe mijloc (iar de anul asta jumatatea de sus are plasa), pe la rusi pe un site Radu a gasit un sistem de ventilare suplimentara prin ingroparea de teava de scurgere, perforata, cu 2 iesiri (admisie si evacuare) pe care sa fie montate ventilatoare.

      Sera fiind gata ridicata, cu masuratori astfel incat sa fie dispersie in sol, a inceput asamblarea la rece, apoi sapatura (pozele de sus). Ingropata pentru eficienta inseamna undeva la 50 cm in sol, poate chiar si mai adanc. Solul la noi este mirific: lutos argilos compact. Pentru ca se sapa greu, santul facut pe la 20-30cm a fost inundat ca sa absoarba apa de pe o zi pe alta, sa se inmoaie si sa permita sapatura pe la 50 cm.


      Cand a atins adancimea dorita, santul a fost ajustat cu pietris mare (dimensiunea urmatoare dupa margaritar, cred ca e pietris mic). Logica ca fost ca odata gaurit a teava, aerul si umezeala sa nu lichefieze pamantul si acesta sa obtureze gaurile. Deci: daca faci gaura o dimensiune anume, pietrisul sa fie mai mare pentru a permite ventilatia, scurgerea umezelii in exces si totodata mentinerea aerisirii si transmisiei catre pamant a aerului si apei.

      Dupa ce a pus pietris si a montat tevile cu T-urile si coturile diagonale care sa urce deasupra solului - a urmat inca putin pietris, pana pe la jumatatea tevii ingropate. Cred ca este teava de scurgere de 10 cm diametru.


      Intrarea dinspre casa este inalta, cea din capatul celalalt joasa pentru a compensa diferentele de temperatura (jos e mai racoare si usile nu au plasa).








      A urmat invelirea si pregatirea pamantului, caruia din prima sotul meu i-a schimbat compozitia odata cu sapatura. A ales sa inglobeze foarte mult nisip chiar si la final, dupa ce totul a fost ok pe pozitie si aveam deja cararea pe mijloc si pamantul cat de cat pe pozitie.

      Desi sera a fost tarziu gata, rasadurile nu foarte puternice si au fost puse foarte tarziu, sistemul de picurare a fost in plan pentru anul urmator, am avut inghesuiala printre plante (rosii, ardei, vinete, busuioc, craite, fasolica, cimbru, mazare) iar solul a fost udat intensiv la furtun - la sapatura de toamna a fost extrem de usor si rapid. Iar dupa aceea cu motosapa s-a maruntit impecabil.

      Prin asigurarea unui flux de aer constant in tevi se va duce caldura si umezeala prin instalatie, spre pamant. Daca fluxul de aer este mai puternic, caldura se inmagazineaza in sol si astfel in noptile mai reci de toamna temperatura va fi placuta, prelungindu-se perioada de cules ori de copt pentru plantele avide de caldura.

      Cam asa si cu noi, cu sera si instalatiile.... Cum va place?

10 comentarii:

  1. foarte interesanta si ingenioasa ideea, ramane de vazut cat este de eficienta

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim, ideea nu e noua, insa la noi au mai facut cativa acelasi gen de 'ajustare' fix tot anul trecut. sper sa aiba cu totii un feed-back bun, eu pana acum, anul asta, sunt foarte incantata!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna deci super idee ia și întregul sistem felicitări doream sa va rog da ca îmi puteți spune măsurile serei si costurile la care v au dus va mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Frate, asa ceva chiar ca nu am mai vazut! Ideea e geniala! Trebuie s-o studiez mai indeaproape.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pfffff... cu costurile ne-am dat putin peste cap.... undeva la 2400 RON au fost lemnele si fiarele. Sa zicem cativa (dar sa mor daca mai stiu) saci buni cu ciment, nisip - vreo 2-300 ron plus munca multa, zilnic. uneori de dimineata pana seara. doar un om :) dar cu scule, dupa cum se banuieste.
    Am intarziat ceva cu raspunsul, dar oricum acum, dupa 3 ierni, folia se tine bine de tot. ar trebui schimbat doar acoperisul, pe motiv ca nu a fost pus dintr-o singura bucata ci cate 4 bucati pe sarpanta. Asta a fost gandirea acum - n=o recomand decat sa fie pus dintr-o singura bucata!
    Masurile generale sunt simple: 8m pe 3m. La coama e undeva spre 3 m

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua!
    Va pot ajuta sa obtineti fonduri europene nerambursabile pentru orice fel de cultura.
    Ma puteti contacta la 0766243855 sau pe pagina de facebook Ecofin Group Benefit.

    RăspundețiȘtergere
  7. pana la urma nu am inteles a functionat ingeniozitatea asta sau nu ma refer iarna a facut caldura
    daca da o fac pe 2000 de mp va rog un raspuns rapid va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. buuun. acum pot spune cum este peste iarna. AM pus folie profesionala, comandata de la Marcoser. Nu am avut folii suplimentare sau tuneluri in sera, iar pentru aproape 2 luni am oprit ventilatoarele. Iarna insa a fost blanduta... Am avut spanac, ridichi, salata, marar si cu putin efort as fi avut multe... am aruncat doar in scarba niste seminte iar sera si-a facut datoria!
    Nu am avut pamant inghetat, doar inceputuri de frunze de la salata si pe alocuri mararul au fost usor atacate de ger. Daaar, cum spuneam, iarna nu a durat mult si a fost blanduta. cu ventilatoarele pornite, cu tunel suplimentar - garantez o iarna bogata in verdeturi!

    RăspundețiȘtergere