Pentru mine (hai, pentru "noi") menta este o planta pe care trebuie neaparat s-o ai in gradina si sa o poti inmulti astfel incat sa fie mereu frumoasa si proaspata. Tocmai de aceea, desi am 2 sortimente (unul de gradina si unul pentru culinare) am mai facut ieri rost de un model, cu frunza extrem de ascutitasi am mai aruncat ochiul spre un model cu frunza spre grena-indigo.
Soiul de gradina este cu o frunza moderat de parfumata, insa aroma mai piperata, nu neaparat iute dar duce cu gandul spre pepermint si a fost cumparata cu radacina, din piata.
Soiul culinar a crescut vreo 2 ani prin casa, unde cu greu tundeam aproape tot spre iarna si in primavara ma bucuram extrem cand vedeam ca revine la viata. Are frunza mai rotunda, destul de subtire si foarte parfumata: 2 varfuri aromeaza o limonada sau un mojito - yamyyyy! Ca aroma, este mai spre spearmint (aroma ascutita).
Varietatea de ieri are frunza similara celei de munte-lucioasa, adica frunza grosuta dar lucioasa, foarte ascutita. Astept sa vedem cum se formeaza ca si tufa.
Indiferent de tipul de menta pe care vi-l doriti, se va face in timp o tufa parfumata, deasa si care va invada din ce in ce mai mult spatiul destinat initial. Se inmulteste prin stoloni care se intind in toate directiile, din care ies plantute din ce in ce mai tinere, vanjoase si care la un moment dat incep sa se distanteze putin de tufa/planta initiala. Se urmareste cam 1 data pe saptamana daca se extinde si daca au aparut noi fire, care sa strice putin forma initiala. Se uda pamantul si se trage usor de puiul nou format, care ar fi bine sa fie putin inaltat si cu tulpina mai groasa, ca sa nu se reteze. Se urmareste directia stolonuluio si daca este prea lemnos, se taie pur si simplu cu foarfeca aproape de tufa mama, astfel incat veti ramane cu stolon si radacina suficienta pentru noul rasad.
Se planteaza imediat sau se pune in apa, ideal e sa nu fie tinut "pe uscat" deoarece menta este o planta ce iubeste apa, va trage aer si se vor lasa varfurile. Se planteaza si se uda abundent in ziua plantarii, se urmareste si a doua zi dupa care se aplica regimul de udare corespunzator calitatii pamantului.
Este ideal sa fie "copilita" adica tunsa de varfuri cam o data pe luna; varfurile se usuca sau se folosesc proaspete in salate, limonada, ceaiuri, infuzii etc. si pentru raceli are efect rapid calmant, expectorant si dezinfectant) iar daca apar boboci - obligatoriu tunsa pentru a pastra aroma puternica in frunze. Daca apuca sa faca floare, menta se va concentra in a face floarea cat mai atractiva si parfumata iar frunzele viitoare vor fi mai putin inmiresmate. Planul meu, pentru a nu o priva de inflorire, este sa incerc sa-i ofer 4-5 flori, restul varfurilor taindu-le regulat pentru a isi intari radacina si tulpina.
Florile de menta sunt atractive pentru albinute, mierea cu usor parfum de izma fiind cu adevarat o delicatesa iar micile zburatoare e bine sa fie aduse in gradina pentru polenizare. Ele vor bucura si alte flori, asa ca poate fi un plus pentru o gradina curata si sanatoasa.
In plus, menta este un bun vecin pentru anumite legume sau flori si un bun repelent pentru anumiti daunatori insa la mine o iubesc intens fluturii (implicit omizile), subiect dezbatut intens prin alte bloguri. Deocamdata se invecineaza cu busuioc, un pin, patrunjel si leustean, cateva primule si o capsuna. Ma documentez pentru sera/solar si revin cu noutati.
Nu va faceti griji, pe toamna se taie mai aproape de pamant, se usuca si se asteapta primavara cand din radacinile ce au hibernat peste iarna se va forma o noua tufa, mai mare si mai parfumata.
Spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu