Ramasesem datoare cu explicatii pentru desfrunzirea controlata a rosiilor, ca sa poata fi stimulata productia de rosii si sa nu se elimine totodata prea multa apa prin frunzis - multumesc Miruna, sper sa fie de folos si informatiile de mai jos.
In timpul urmaririi rosiilor, dupa plantarea pe loc definitiv (apropos, ieri am pus rosiile Inima De Bou de la o colega de la Cluj, mai in detaliu - din localitatea Stoiana) si dupa o perioada de acomodare de maxim o saptamana, o sa se vada ca firele incep sa creasca frumos, vanjos, erect si inca in genul unor astfel de expresii edificatoare :)) .
Frunzele de la baza vor trebui indepartate, treptat dar atentie ca sub primul ciorchine trebuie lasat un etaj (o frunza sanatoasa) care sa solicite energie si seva. Procesul sistematizat matematic si etapizat e cam asa:
1. se planteaza rosia, cat mai ingropat, chiar cu primele 2 randuri de frunzulite in pamant.
2. se uda la baza, prin picurare este ideal, se urmareste ca dupa cateva zile - o saptamana sa inceapa sa creasca.
3. in viteza de crestere la baza frunzelor, incepand de jos in sus, vor aparea copilii.
4. daca cumva frunzele cele mai de jos arata anemic (mai mici, mai stalcite, ma rog anemic in tot intelesul inseamna ca sunt oricum primele frunze si au ramas in urma cu evolutia rapida a plantei), chiar daca ajung pe sol prin incovoiere, chiar daca nu - se taie.
5. taierea nu se face pe sistemul "tot o data"! Planta devine stresata atunci cand se umbla sub orice forma la ea, asa ca pentru inceput se taie doar primele 2-3 etaje de cate o frunza si nu concomitent cu copilirea. Noi am avut la un moment dat o bifurcatie si un singur etaj cu 3 frunze. Am taiat doar 2 frunze si am lasat planta putin in pace apoi dupa cateva zile am taiat copilul si dupa alta pauza am continuat cu tunsul plantei.
6. dupa fiecare taiere rosia se lasa in pace, ea trece printr-o noua perioada de acomodare si stres, se controleaza si se lauda cum creste; garantat si verificat de mine, daca te bucuri sa o vezi ca devine zdravana - parca mai bine ii merge. Nu radeti, eu ma bucur de fiecare fir de iarba, asa ca atunci cand intru in sera le laud pe toate, la gramada :) Si evolueaza superb, fara sa fi stropit cu ceva. Cu orice. sau mai bine zis: cu nimic.
7. Se observa primul ciorchine de flori si se pune un marcaj pe frunza imediat de dedesubt, aceasta va trebui sa ramana pana cand se culege ultima rosie de pe respectivul ciorchine.
8. dupa ce se deschid florile se continua cu taiatul frunzelor, cate 1 o data. De ce? pentru ca oricum veti fi nevoiti sa mai taiati si 1-2 copili din partea superioara si atunci cand se desfrunzeste prea mult la o "fasonare", rosia sufera si se poate opri din crescut, ba chiar poate avorta (ofili si pierde) din flori.
9. taierea frunzelor se face doar cu instrumente bine ascutite, dezinfectate si asemanator
taierii copililor, nu se taie din baza pentru a nu afecta tulpina de vreo boala. Se lasa 1-1,5 cm de petiol care ulterior poate ajuta la aracit.
10. Intre taieri lasati pauza de minim 3 zile!
11. Cand ati ajuns ca sub fiecare ciorchine sa fie doar o frunza pentru mentinerea sevei iar toti copilii sunt si ei taiati, in cazul tomatelor noastre s-a ajuns la brau ca inaltime de rosie, cu cateva etaje de flori din care primul etaj deja este legat si avem gogonele cam cat un pumnisor de bebelus. Este momentul sa aerisiti din frunzisul superior.
12. peste tot unde se intretaie sau se suprapun frunzele deja mari si frumoase din jumatatea superioara se va cauta urmatorul etaj de flori in susul ei. Daca imediat deasupra (pe oricare fata a tomatei) este floare, aceasta frunza se va taia pana la jumatate, deci nu de la baza. Sau daca puteti, taiati din ambele plante prea apropiate atata cat sa nu se suprapuna frunzisul. Se numeste "taiere de aerisire". Se face pentru a facilita aerisirea corecta si astfel - evitarea manei, pentru ca toate rosiile sa primeasca lumina si mai apoi sa se coaca corespunzator.
In mare, cam pe aici am fost cu taierile, poze voi pune mai tarziu astfel incat sa se vada tipurile de taiere si modelul care trebuie sa ramana in urma.
Cu drag, va doresc sa aveti rabdare si sa va iubiti plantutele, se vor face frumoase si vesele.