sâmbătă, 31 mai 2014

Sparaxis - bulbi in ghiveci

   
     Dupa indelungi scormoneli prin memorie am gasit pe Google exact ce am plantat in cateva din ghivecele cu bulbi: Sparaxis tricolor. Bineinteles, mix de culori. 

Ruda cu irisii, oarecum specie endemica din Africa de Sud. Nu miros, insa culorile sunt dementiale! Iar plantarea corecta se face in lunile martie-aprilie (iete ca am nimerit-o!), in plin soare si cu pamantul bine umezit in timpul infloririi. Bulbii se depoziteaza peste iarna si se replanteaza (iach!) in primavara urmatoare.

Ne mai gandim...


Trandafiri infloriti (1)

      In gradina, dupa banane si cate un capacel de ingrasamant lichid, trandafirii nostri arata cam asa (jumatate din ei asteapta sa infloreasca):


 

  










 



Toti sunt luati de la Hornbach sau Dedeman, ca si tip sunt multi Ilatos parfumat si din cei care inca nu au decat boboci mari am cataratori semi-parfumati.


      Cel mai frumos ca si parfum este un trandafir englezesc, roz catarator, cu buchete medii-mari.
 

      Printre noii lastari necumparati am un trandafir de la gradinita fetii (prins sub sticla inca de primavara trecuta). de la vecini am 2-3 care ar fi buchete parfumate si tufe mari, in care florile isi schimba culoarea in functie de gradul de inflorire si urmatorul obiectiv (frumos din prunctul meu de vedere) este sa achizitionez un trandafir mov. 


Cei mai multi care nu sunt cataratori sunt in ghiveci asa ca orice neajuns se poate face prin scoaterea lui si inlociurea pamantului, relocare sau alte asemenea treburi uneori necesare, ca si in cazul florilor de apartament. Este riscul de a nu gasi locatia corecta chiar din prima, asa ca totul poate duce la intarzierea in crestere si chiar lipsa bobocilor.

De aceea - mare atentie la plantare: locul trebuie sa fie insorit, sa nu balteasca la ploi si sa nu fie cotropit de alte plante alaturate.


Apropos, de la ultimul capacel de ingrasamant au trecut cateva saptamani... ma duc sa le mai pun :)

joi, 29 mai 2014

Rosii - taierea corecta a frunzelor

      Ramasesem datoare cu explicatii pentru desfrunzirea controlata a rosiilor, ca sa poata fi stimulata productia de rosii si sa nu se elimine totodata prea multa apa prin frunzis - multumesc Miruna, sper sa fie de folos si informatiile de mai jos.

      In timpul urmaririi rosiilor, dupa plantarea pe loc definitiv (apropos, ieri am pus rosiile Inima De Bou de la o colega de la Cluj, mai in detaliu - din localitatea Stoiana) si dupa o perioada de acomodare de maxim o saptamana, o sa se vada ca firele incep sa creasca frumos, vanjos, erect si inca in genul unor astfel de expresii edificatoare :)) .

      Frunzele de la baza vor trebui indepartate, treptat dar atentie ca sub primul ciorchine trebuie lasat un etaj (o frunza sanatoasa) care sa solicite energie si seva. Procesul sistematizat matematic si etapizat e cam asa:

1. se planteaza rosia, cat mai ingropat, chiar cu primele 2 randuri de frunzulite in pamant.

2. se uda la baza, prin picurare este ideal, se urmareste ca dupa cateva zile - o saptamana sa inceapa sa creasca.

3. in viteza de crestere la baza frunzelor, incepand de jos in sus, vor aparea copilii.

4. daca cumva frunzele cele mai de jos arata anemic (mai mici, mai stalcite, ma rog anemic in tot intelesul inseamna ca sunt oricum primele frunze si au ramas in urma cu evolutia rapida a plantei), chiar daca ajung pe sol prin incovoiere, chiar daca nu - se taie.

5. taierea nu se face pe sistemul "tot o data"! Planta devine stresata atunci cand se umbla sub orice forma la ea, asa ca pentru inceput se taie doar primele 2-3 etaje de cate o frunza si nu concomitent cu copilirea. Noi am avut la un moment dat o bifurcatie si un singur etaj cu 3 frunze. Am taiat doar 2 frunze si am lasat planta putin in pace apoi dupa cateva zile am taiat copilul si dupa alta pauza am continuat cu tunsul plantei.

6. dupa fiecare taiere rosia se lasa in pace, ea trece printr-o noua perioada de acomodare si stres, se controleaza si se lauda cum creste; garantat si verificat de mine, daca te bucuri sa o vezi ca devine zdravana - parca mai bine ii merge. Nu radeti, eu ma bucur de fiecare fir de iarba, asa ca atunci cand intru in sera le laud pe toate, la gramada :) Si evolueaza superb, fara sa fi stropit cu ceva. Cu orice. sau mai bine zis: cu nimic.

7. Se observa primul ciorchine de flori si se pune un marcaj pe frunza imediat de dedesubt, aceasta va trebui sa ramana pana cand se culege ultima rosie de pe respectivul ciorchine.

8. dupa ce se deschid florile se continua cu taiatul frunzelor, cate 1 o data. De ce? pentru ca oricum veti fi nevoiti sa mai taiati si 1-2 copili din partea superioara si atunci cand se desfrunzeste prea mult la o "fasonare", rosia sufera si se poate opri din crescut, ba chiar poate avorta (ofili si pierde) din flori.

9. taierea frunzelor se face doar cu instrumente bine ascutite, dezinfectate si asemanator taierii copililor, nu se taie din baza pentru a nu afecta tulpina de vreo boala. Se lasa 1-1,5 cm de petiol care ulterior poate ajuta la aracit.

10. Intre taieri lasati pauza de minim 3 zile!

11. Cand ati ajuns ca sub fiecare ciorchine sa fie doar o frunza pentru mentinerea sevei iar toti copilii sunt si ei taiati, in cazul tomatelor noastre s-a ajuns la brau ca inaltime de rosie, cu cateva etaje de flori din care primul etaj deja este legat si avem gogonele cam cat un pumnisor de bebelus. Este momentul sa aerisiti din frunzisul superior.
12. peste tot unde se intretaie sau se suprapun frunzele deja mari si frumoase din jumatatea superioara se va cauta urmatorul etaj de flori in susul ei. Daca imediat deasupra (pe oricare fata a tomatei) este floare, aceasta frunza se va taia pana la jumatate, deci nu de la baza. Sau daca puteti, taiati din ambele plante prea apropiate atata cat sa nu se suprapuna frunzisul. Se numeste "taiere de aerisire". Se face pentru a facilita aerisirea corecta si astfel - evitarea manei, pentru ca toate rosiile sa primeasca lumina si mai apoi sa se coaca corespunzator.

      In mare, cam pe aici am fost cu taierile, poze voi pune mai tarziu astfel incat sa se vada tipurile de taiere si modelul care trebuie sa ramana in urma.

      Cu drag, va doresc sa aveti rabdare si sa va iubiti plantutele, se vor face frumoase si vesele.

duminică, 25 mai 2014

Rosii - copilirea

      De regula soiurile cele mai intalnite sunt cele nedeterminate, asa ca se impune copilirea si fasonarea fiecarui fir, dupa ce se dezvolta de aprox. 30 cm inaltime. Atunci incepe sa formeze boboci frumosi, frunzele sunt din ce in ce mai mari si capata o culoare verde inchis iar de la baza spre varf se observa ca fiecare frunza este strajuita de o mladita ce creste pe zi ce trece. 

      Mladita se lasa sa formeze frunza si apoi se taie, de preferat cu o foarfeca speciala (asemanatoare celei de trandafir), daca aveti unghii ascutite se reteaza cu unghia sau un cutit bine ascutit. Eu am procedat cu unghia si foarfeca. 

      De preferat sa se copileasca dimineata pentru ca peste zi sa se inchida rana plantei iar noaptea sau seara, cand udati, sa se inchida din taietura ca sa se minimizeze riscul de imbolnavire. Taietura trebuie sa fie ferma, dreapta, fara a se strivi cu un tais neadecvat. Mare atentie insa caci spre varf copilii pot fi confundati cu varful de crestere si dupa fiecare manunchi de boboci - viitoare flori se cauta varful real diferit de copil. De regula, daca sunt copili in varf, acestia nu sunt purtatori de boboci si depistati din timp lasa planta sa se concentreze pe productia de flori si fructe.

      Alaturi este un soi Alvaro F1 (hibrid) cu copil ce va fi indepartat.

      Nu se taie exact langa baza, se lasa cativa milimetri de petiol. In caz de atac al vreunei boli sau insecte se va proteja astfel tulpina principala.

      Cel mai corect mod de taiere ca si distanta fata de tulpina principala este fotografiat mai jos. Am copilit insa cu unghia si a fost strivita noua tulpinita, rosia s-a vindecat insa mai tarziu. 







      Si acum, am lasat la urma ce era mai important, despre copilii din varf: Cresc mari, aproape comparabili cu tulpina principala Totusi, nu este recomandat mai de nimeni sa fie lasati sa creasca, rosia nu poate sustine 2 tulpini groase si productive si din cauza asta este si mai sensibila la daunatori.  

      Acum 2 saptamani si jumatate am intrat in sera si am copilit toate varfurile duble, chiar daca unele aveau mici boboci. Am renuntat insa pentru sanatatea si vigoarea rosiei. Este pana la urma o forma de buruiana crescuta conditionat pentru fruct! Stiu ca daca las rosiile in pace se descurca, insa in sera este mult mai cald si aerisirea frunzisului (despre care facem un articol separat) alaturi de toaletarea corecta a plantei si udarea corecta vor duce in final la o productie corecta, sanatoasa si foarte gustoasa.

      Sa vedeti hal de copil, a ramas codita, insa grosimea a fost aproape similara tulpinii principale, cum am zis mai devreme (pe aceeasi tulpina se pot vedea alti copili, mai mici, indepartati):



      Si ca sa vedeti ca facem bine ceea ce facem iar in sera e veselie mare, cam asa arata azi rosiile (fara ingrasamant! doar pamant si dolomita):








Gradina frumoasa sa aveti!

miercuri, 14 mai 2014

Coji de oua - remediu ecologic impotriva melcilor

Am promis ca vin cu update: cojile sfaramate se pare ca sunt un excelent melc-repellent :) desi la noi ploua ca la nebuni, si nu de acum ci imediat dupa caldurile neobisnuite din primavara, adica vreo 2 luni cu apa din belsug, este plin peste tot de melci. Toate dimensiunile, culorile, nuantele si gradele de nesimtire. Insa acum 1 luna povesteam de repellent-ul ideal in prezenta cojilor de oua sfaramate "grunjos", ca sa zic asa.

Da, solutia ideala, insa nu artistic, ca la mine, in jurul rosiilor, este sa se faca presarare pe o suprafata mai mare, pe sub si langa salata si spanac, doar se stie ca lipiciosii cu cochilie adora verdeturile proaspete :) Deci am inca salata nemancata de melci, afara dar si in sera. Nu multa, dar tot am facut 3 salate din ce in ce mai mari, cu topping de menta-patrunjel-melisssa-piper-otet de vin alb-sare-zahar-piper alb.

PONT: daca vreti sa aveti mai mult timp salata: nu scoateti din radacina salata ci rupeti cu unghia sau taiati cu foarfeca, concentric de la exterior la interior, frunzele. Radacina si miezul de 2-3 frunze raman pe loc, in semn ca vor mai produce. Si credeti-ma ca viteza lor de crestere este absolut fabuloasa.

Daca aveti multe insecte prin straturile de legume, mai ales furnici, ele mai folosesc firimiturile cojilor in musuroi. Verificati 1 data la 2 saptamani daca este nevoie sa mai adaugati coaja uscata si maruntita.

Va pup, seara frumoasa si atentie sporita: la noi rosiile din solar au deja fructe :)