luni, 26 noiembrie 2012

S-au prins pomisorii de Tuia!

Zilele trecute am ramas doar cu fata si asta a fost un motiv de a lancezi prin curte in mici reprize (vremea a fost mohorata, parca mai frumos era in casa - ciudat, nu?). Am facut o inspectie pe la toti pomii, toate florile, gardul viu, crizanteme, menta, pini, fructiferi, brazi si molid, butasi de vie si trandafiri. Asa ca pot anunta si denunta cu mare bucurie: crezand ca tuiele se usuca si au roua pe ele de la ceata, am constatat ca de fapt toate au MUGURI! Inclusiv una care are 2 ramificatii usor uscate, in celelalte ramificatii are niste mugurasi mici, frumosi si grasani si este verde si semeata!

Ce am facut la plantare: am cumparat tuia cu un pret de flori la fir (5 lei bucata, din targ), i-am udat cateva zile spre o saptamana caci nu am reusit sa-i punem imediat, am achizitionat saci cu pamant de conifere si ingrasaminte si am purces la sapat.

Fiecare groapa a fost mocirlita la greu, a avut doar pamant bun (adus cu masina de 3 t, pamant negru de padure) si d'ala de conifere, plus ceva ingrasamant; am facut balta la greu si mocirla (am udat cat de des si de mult am putut si ne-am adus aminte, chiar si de 2 ori pe zi!) si se pare cel putin deocamdata ca rezultatul va fi sa nu avem pierderi.

Va tin la curent! Sunt foarte incantata!

vineri, 16 noiembrie 2012

Mar soi Florina

Continui cu tot ce am gasit (fara sa se repete prea tare) ca si informatie despre merele Florina (apropos, am luat di Real, frumoase rau! - prea coapte sau au stat prea mult in depozit, s-au zaharisit si nu mai sunt bune):
  • "Caracteristici
- vigoare: mare
- perioada înfloritului: mijlocie
- mărime medie fruct: 160 g
- formă: sferico-conică
- culoare: striată
- gust: bun
- perioada de maturare: octombrie" (Sursa: http://pepinieraszekely.ro)
  •  "Portaltoi SALBATIC. Soi obtinut in Franta la Statiunea Angers si introdus in cultura in anul 1977, apoi licentiat si autorizat pentru productie la noi in tara din 1993. Provine din incrucisarea soiului Jonathan cu un hibrid complex (621-1) purtator al genei de rezistenta Vf, mostenita de  la Malus floribunda 821. Pomul de vigoare mare, cu ramificare buna si rodire pe formatiuni lungi si scurte. Prezinta rezistenta la rapan, dar are o usoara sensibilitate la fainare. Productia este constanta si poate atinge usor 30-40 t/ha. Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, usor tronconic, cu pielita verde galbuie, acoperita cu rosu oranj pe 2/3 din suprafata, cu aspect atragator. Pulpa este ferma, suculenta, usor acidulata, cu aroma specifica si gust bun. Epoca de coacere si consum : de la inceputul lunii octombrie pana in martie." (Sursa: http://www.4garden.ro).
  • Pomul este de vigoare mare, cu coroana deasă compactă, fructifică pe ramuri lungi, este precoce şi foarte productiv. Este imun la rapăn (Vf) şi parţial rezistent la făinare. Fructul este sferic uşor aplatizat, de 150-180 g, are culoare zmeurie, pulpă fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aroma specifică. Epoca de coacere: sfârşitul lunii septembrie. Perioada de păstrare: în condiţii de depozit se poate păstra până în aprilie-mai.
  • "Măr de iarnă.
    Caracteristicile fructului: mărime mijlocie sau mare (170 - 180 g), de formă sferică turtită. Coaja de culoare rosie, cerată. Pulpa alb-gălbuie, tare, crocantă. Gust dulceag, raport armonios zahăr/acid.
    Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie sau mare, coroană usor turtită. Ramurile au tendinta de a fi pendente. Fructifică foarte devreme si abundent încă din primii ani.
    Maturitatea de consum: se recoltează la sfârsit de septembrie, început de octombrie. Se poate depozita până în februarie." (Sursa: http://www.pepinierelehida.bizoo.ro)
Ce pot sa laud la mine este urmatorul lucru: iubesc merele Ionatan (trebuie neaparat la anu' sa pun unu-doi), ca atare ieri (nu citisem multe despre soiul Florina, dar iubesc si merele) am scos duma "Sigur e un soi de Ionatan, prea are zeama parfumata si pocneste cand il musti!" . Ma bucur nespus sa vad ca am avut dreptate :).

Si uite asa s-a zis cu impresia mea ca sunt soiuri romanesti. Dar macar sunt fericita ca sunt din pepiniera romaneasca. Pe care o s-o mai solicit ocazional, daca am probleme, zic.

marți, 13 noiembrie 2012

Cais Bergeron

Primul in descriere - caisul. Soi Bergeron, de origine frantuzeasca, are urmatoarea descriere:
  • "Caracteristicile fructului: fruct mijlociu-mare (40-45g), de forma ovoidala. Coaja de culoare galbena cu pete de culoare rosie aprinsa pe partea expusa soarelui. Pulpa portocalie, tare, gust deosebit. Soi neaderent la sambure, avand miezul dulce. Caracteristicile pomului:pom de vigoare mijlocie, avand o coroana mijlociu deasa. In perioada de crestere are o coroana piramidala, mai tarziu sub greutatea fructelor va avea o coroana sferica aplatizata. Epoca de recoltare: sfarsit de iulie."(sursa: http://www.yurta.ro)
  • "Are fructe mari, puţin alungite. Pulpa este tare, aromată, suculentă, zemoasă. Are productivitate mare, nu este sensibil la transport. Pomul are creştere mediu viguroasă, cu crengi dese. Este rezistent la ger, nu este sensibil la boli. Soi autofertil."(sursa: http://www.multeplante.ro)
  • bolile cu ceva specific pe cais si zarzar sunt descrise destul de amanuntit in cartea d-nei Viorica Iacob, ""Bolile plantelor cultivate", paginile 294-298 

 Cu atentie sporita, cu niscaiva solutie pentru taiat acum copacii (de unde sa iau, de la magazinele cu specific chimic pentru culturi? - care-or fi alea) ca sa nu risc o imbolnavire la primavara, zic ca o sa am caise curand, nu?

Si am luat pomi fructiferi!

Nu oricum, ci ceva ce imi doream, citisem si ramasese in stand by de ceva vreme. Iar sambata pentru ca oricum a fost Radu sa ia fitinguri si tevi si filtre, am luat fata si ne-am oprit la aer, in zona de gradina. Unde, spre marea mea bucurie, am gasit soiurile pe care mi le doream. De meri (Florina si Mutzu), peri (Napoca), un cais (Bergeron), pruni (Silvia), un cires (Stella) si un visin (de Debretin) - in total 9 pomisori.

Ca si amplasare, am tras aproape de trasa si implict de casa (am lasat vreo 3 m pana in terasa, caci o sa aranjam si aleiuta) casul, visinul si ciresul si catre parcare - parul. I-am plantat, jale mare insa pe mine ca trebuie sa-i tai si mi-e mila, sunt tare frumusei si par fragili, desi stiu ca se prind. Pamantul in gropi este de padure, negru si parfumat, peste care am scuturat pungi de pamant de flori, cu amestec de turba. Si asa, la cat de saracacios este solul acolo in zona, e cam tot ce puteam sa intreprind.

Am protejat cat am putut pamantul din jurul tulpinii cu bidoane mari de 5-8 litri, ca sa pastrez nivelul la care trebuie sa ajungem cu pamantul si ca sa las sa se imprastie in sol cat mai putin apa. Ma intereseaza sa se taseze putin, natural adica prin udare, pamantul proaspat pus langa radacina si sa mai adaug pana da un inghet tampit. Trebuie sa le invelesc tulpina (am folie de plastic cu tot cu folie de protectie pentru sticle) si in acelasi timp sa ii proptesc pe toti (am apucat sa pun "araci" doar pentru 4 sau 5).

Ca si inaltime, am inteles asa: daca vreau coroana mai joasa - copacelul se tunde cam la 1,20 m. Celelalte praguri sunt pentru pom de inaltime medie 1,30 - 1,40 m  iar pentru un pom fructifer inalt (cam ce-mi doresc eu din cauza umbrei) se face tunderea la 1,40 - 1,50 m. Inca mai socotesc sa vad daca mai iau ceva (piersic mai vreau, insa acel soi care are cel mai putn puf), cum sa il incadrez in coronamentul existent si daca nu ar fi mai bine sa folosesc mai multe trepte de inaltime.

Deocamdata atat, insa o sa vin (si pentru mine, si pentru voi) cu detalii despre fiecare copacel in parte. Oricum, sunt foarte incantata caci sunt soiuri romanesti, din pepeiniera de prin Alba si din cate mi-am adus aminte la fata locului, sunt soiuri fara pufuri si destul de rezistente.

Iar bonusul a constat in 3 butasi de vie, struguri albi, de masa sau vin, pe care urmeaza sa-i plantez. Abia astept!

Frumos, zic, nu?