luni, 18 iunie 2012

Trucuri simple pentru a va zugravi peretii in culori

Este adevarat ca zugravitul in culori este un subiect vast si de multe ori cele mai bune sfaturi si idei vin atunca cand incepi amenajarea si deja esti obisnuit cu spatiile ce vor fi redecorate. Vizualizarea si destinatia fiecarei incaperi, mai ales cand vorbim de bloc, trebuie sa isi atinga scopul si prin culoarea ambientala.

Deoarece am vorbit deja despre acest subiect in articolul Viata in culori sau cum sa-ti inviorezi apartamentul, acum va vom prezenta cateva mici trucuri utile pentru succesul deplin al renovarii:

    1. Cel mai indicat este ca pe acei pereti pe care va doriti sa-i nuantati sa faceti probe si sa aplicati mostre de culoare. Asteptati sa se usuce sau mai bine urmariti ziua si noaptea (la lumana artificiala) modul in care se prezinta culoarea si impactul vizual asupra d-voastra.

    2. Va fi mult mai usor daca veti lucra cu materie prima alba pe care o puteti colora dupa bunul plac, inchizand sau dimpotriva estompand tonurile pana ajungeti la nuanta dorita.

    3. Pentru un bun amestec al culorii in vopsea, folositi un mixer atasat la o bormasina.

    4. Pastrati intotdeauna o mostra de culoare intr-un recipient curat, transparent sai alb, de preferat o sticla sau un borcan cu gura mai mica, etanseizati capacul si in caz de accidente casnice (inundatii, desenele copiilor etc.), va fi mai usor sa obtineti din nou aspectul dorit.

    5. Intotdeauna aplicati mai multe straturi.

    6. Daca albul este predominant, ganditi-va bine inainte de a va alege mobila si decoratiunile, pentru ca prin acestea va trebui sa va exprimati personalitatea. Unul din dezavantajele albului este acela ca etaleaza foarte repede praful depus in zona caloriferelor si la colturile dinspre tavan, langa tevi sau intrerupatoiare

    7. Caloriferele, daca nu va doriti sa iasa prea mult in evidenta, le puteti vopsi in alb sau in nuanta peretilor, insa este mai greu de potrivit culoarea.

Totul trebuie atent gandit si inainte sa va apucati de teaba consultati un specialist in domeniu sau macar pe altcineva care a trecut prin experienta similara, analizati oferta de pe piata iar noi nu putem decat sa va dorim pe mai departe inspiratie si spor!

joi, 14 iunie 2012

Planificarea construirii unei case

Sa zicem ca deja ati luat decizia de a va costrui o casa. Acum, urmeaza etapa planificarii si a gasirii unor raspunsuri, impreuna cu familia, la zeci sau sute de intrebari ce incep sa va invadeze mintea: cu ce, cu cine, de care, cat de mare, din ce materiale etc. In acest articol voi incerca sa evidentiez cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere pentru a va face viata mai usoara.

Finantarea. Stabiliti de la inceput un buget aproximativ. Vedeti daca puteti strange intreaga suma intr-un orizont de timp acceptabil sau daca este nevoie sa apelati si la alte forme de finantare. Aici aveti urmatoarele optiuni:

- Credit imobiliar: Imprumut garantat garantat prin salarii, giranti sau ipoteca pe alta locuinta, ce poate fi utilizat pentru achizitionarea, constructia sau modernizarea unei locuinte.

- Credit ipotecar: credit garantat prin ipoteca asupra locuintei achizitionate

- Leasing imobiliar: in acest caz, proprietarul imobilului este, pana la achitarea integrala a ratelor, firma de leasing.

Indiferent de tipul de finantare ales, comparati cu mare atentie ofertele mai multor institutii financiare.

Terenul pe care vom construi.

 Despre acest subiect exista un articol separat aici.

Gandirea proiectul casei. Incercati sa va imaginati in viitoarea casa si sa stabiliti: de cat spatiu de depozitare aveti nevoie, cat de mari si cate la numar sa fie dormitoarele, numarul bailor si cum aveti de gand sa le amenajati, bucataria – cum va fi utilata, unde vor sta diversele aparate electrocasnice, spatiul de zi – unde va fi asezat televizorul, boxele instalatiei de sunet, ganditi de la inceput unde si cate la numar vor fi amplasate prizele (care oricum, niciodata nu sunt suficiente), daca lucrati si acasa e bine sa ganditi un birou separat, doriti si garaj sau nu, camera tehnica, camera hobby, atelier etc.

Incercati sa va hotarati asupra unui tip de casa: din caramida, din BCA, din beton armat turnat in cofraje termoizolante sau din lemn. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Stabiliti organizarea pe verticala: demisol, parter, etaj, manasarda.

Cand aveti clarificate aspectele de mai sus mergeti la un arhitect impreuna cu care veti vedea ce se poate face si ce nu si veti armoniza toate cerintele dumneavoastra tinand cont de diferite restrictii constructive sau financiare. In urma discutiilor cu acesta este posibil sa renuntati la anumite cerinte sau, la sugestia lui, sa apara elemente noi. Intr-un final va rezulta proiectul de executie cu descrierea detaliata atat a factorilor de natura tehnica cat si a acelora de natura estetica.

miercuri, 13 iunie 2012

Terenul pe care vom construi

Inainte de a va gandi la detaliile legate de construirea unei case noi trebuie tratate cu maxima seriozitate aspectele ce tin de terenul pe care veti amplasa imobilul. La prima vedere nu este nimic dificil dar, ignorarea unor detalii in aceasta etapa pot duce la probleme serioase in viitor.

    • daca nu aveti terenul si urmeaza sa-l cumparati, este bine sa apelati la un avocat pentru a verifica situatia juridica a terenului (posibila existenta a unor litigii in care este implicat vanzatorul)

    • vecinatatile terenului, dimensiunile si forma acestuia, deschiderea la stradala etc. Aceste elemente pot impune anumite restrictii ce se vor rasfrange asupra amplasarii si dimensiunilor viitoarei case.

    • drumul de acces la teren

    • existenta sau nu a utilitatilor in apropierea terenului (apa, canalizare, electricitate, gaz)

    • distanta pana la anumite zone de interes: spatii comerciale, scoli, gradinite, cabinete medicale, mijloace de transport in comun etc.

    • existenta in apropiere a unor surse de poluare (gropi de gunoi, uzine, linii de cale ferata etc.)

    • existenta anumitor limitari sau interdictii de construire pe terenul respectiv. Aceste informatii rezulta din planul de urbanism zonal (PUZ) si planul de urbanism general (PUG). Daca exista un certificat de urbanism, in acesta sunt trecute informatii legate de regimul de inaltime al cladirii, aliniamentul stradal, procentul de ocupare al terenului (POT) si coeficientul de utilizare al terenului (CUT). Daca terenul este strabatut de retele de cabluri sau conducte este posibil sa nu aveti voie sa construiti deloc.

    • existenta unui studiu geotehnic ce ofera informatii despre consistenta si structura solului, nivelul panzei de apa etc. Costurile legate de fundatia imobilului sunt puternic influentate de natura solului.

Abia cand toate aceste aspecte au fost considerate puteti trece linistiti la urmatorii pasi ce va vor conduce spre casa visata.

marți, 12 iunie 2012

Viata in culori sau cum sa-ti inviorezi apartamentul

Culorile, oriunde si oricand, sunt folosite pentru placerea ochiului, insa de multe ori ele sunt cele mai potrivite pentru a ne schimba starea de spirit. Atunci cand vorbim de un apartament la bloc, sunt convinsa ca toti visam de fapt la o casa pe pamant si incercam sa aducem ceva din visul nostru in viata de zi cu zi.

Apartamentul, ca si casa, este locul de retragere dupa o zi incarcata, este refugiul de zi cu zi si reduta in care ne simtim mereu in siguranta. Dar ca sa ne asiguram de tot confortul psihic pentru reincarcarea bateriilor, in special in zilele reci de iarna, va voi vorbi despre cateva din trucurile design-ului de interior.

Mai intai, daca este vorba de un apartament nou cumparat, in care deja sunt facute amenajari si renovari, este posibil sa nu va ganditi prea curand la modificari de ordin cromatic. Puteti insa inviora sau mentine atmosfera prin piese de mobilier in culori asortate zugravelii sau dimpotriva, puternic contrastante. In acest caz, aveti urmatoarele optiuni:

    • Daca nuantele cromatice din apartament sunt calde, pastelate, in tonuri dulci de portocaliu, lamaie, verde deschis, crem sau altele asemanatoare, pentru a da spatiu locuintei si pentru a accentua personalitatea proprietarului, mobila aleasa poate fi in nuante tari, asortate sau la contrast: trandafir, mahon, wenge.

    • Daca dimpotriva, camerele sunt colorate in nuante tari, Bordeaux, maro, visiniu, verde inchis etc., mobilierul este bine sa fie ales in culori calde, deschise: crem, banan, lemn cu textura luminoasa (bambus).
    • Daca sunt zone amenajate cu spoturi si rigips, alegeti mobilier sau decoratiuni pe care sa le puneti in valoare prin iluminarea lor. Va vor oferi un plus de eleganta, stil si intimitate.

    • Va puteti schimba perdelele de la geamuri, va puteti accesoriza baia si bucataria, puteti sa puneti jaluzele verticale sau puteti alege accente de culoare in diverse locuri pentru a atrage atentia si pentru a inveseli atmosfera.

    • Dormitoarele trebuie sa predispuna la odihna si relaxare asa ca este bine ca pentru acest lucru sa studiati temeinic literatura de specialitate si ofertele de pe piata. Mobilierul simplu si functional este cel mai indicat. Asigurati-va intimitatea si confortul somnului printr-o iluminare adecvata si materiale de calitate.

Atunci cand insa vorbim de renovarea unui apartament, este de la sine inteles ca toate alegerile si combinatiile va apartin. Si din acest motiv, primul pas este sa alegeti stilul pe care vi-l doriti (traditional, clasic, minimalist etc.), apoi paleta de culori potrivita acestui stil (o culoare predominanta cu accente pe cativa pereti, o culoare uniforma, fiecare camera in alta nuanta etc.):

    • Dormitorul sau dormitoarele, fiind destinate odihnei si relaxarii, pot fi zugravite si decorate in nuante naturale. Astfel, verde sau galben-pal pentru zugraveala se potrivesc de minune cu mobilier in culori calde de lemn sau wenge, impletitura naturala sau stil minimalist, chiar cu mobilier la moda acum, cu schelet negru din fier forjat. Asternuturile asortate si accente de culoare (rosu, oranj) pot transforma complet somnul d-voastra.

    • O camera pentru tineret, in culori puternice sau foarte odihnitoare poate sa nu fie intotdeauna pe placul destinatarului. Trebuie sa tineti cont de culoarea zugravelii, a mobilierului, functionalitatea acestuia si utilitatea fiecarei piese ornamentale in functie de personalitatea copilului d-voastra si varsta lui, alegerile si preferintele sale. Trebuie sa se simta confortabil, in siguranta, relaxat.

    • Bucataria sau baia trebuie sa aibe culori in concordanta cu destinatia fiecarei incaperi. De mare ajutor este sa fie exprimata starea de spirit pe care proprietarul o doreste: vesela, in tonuri de portocaliu si galben, odihnitoare si relaxanta cu verde deschis, sobra in tonuri de pamant puternic contrastante, art deco in alb si negru, clasica in texturi de lemn si nuante crem sau cafea cu lapte etc.

    • Balconul trebuie si el amenajat astfel incat sa fie o oaza de veredeata, placut integrat in stilul locuintei. Daca vorbim de un spatiu mai generos, cateva plante pe pervazul geamurilor, jardiniere cu deja obisnuitele muscate curgatoare, o masuta cu doua scaune - sunt ingrediente care vor aduce cu siguranta o atmosfera placuta si un colt verde pentru tihna d-voastra. Daca aveti soare dimineata si va doriti o atmosfera vesela, optimista, puteti alege sa colorati balconul doar pe un perete sau in intregime in nuante de portocaliu sau rosu, ca accente ce vor difuza o lumina placuta. Daca va doriti o culoare uniform repartizata, culorile tari pot predispune la meditatie atunci cand aveti mobilier potrivit. De exemplu, pentru pereti bordeaux sau verde inchis se poate opta pentru mobilier alb sau cafea cu lapte. O planta cum este Dracaena sau Yucca poate intregi atmosfera.

    • Holurile trebuie deschise (daca nu exista iluminare naturala) prin nuante calde, pale, astfel incat lumina ambientala sa difuzeze catre si dinspre pereti si sa estompeze efectul luminii artificale.

Daca dupa toate cele citite inclusiv a articolului in completare, Trucuri simple pentru a va zugravi peretii in culori puteti sa va apucati de treaba iar noi va dorim inspiratie si spor!

luni, 11 iunie 2012

Idei de decorare a gradinii

Design-ul unei gardini poate fi foarte frumos completat de diferite piese de mobilier, specific sau nu, decoratiuni sau accente date de statui, bolovani, pese mari ornamentale.

Astfel, nu numai ca gradina va atrage privirile, dar va va ajuta sa va exprimati, fiind oglinda si semnatura specifica personalitatii d-voastra.

Pentru acest lucru, va putem sfatui in cateva directii, asemeni unui ghid:

    1. Ganditi-va bine inainte si documentati-va despre accesorii si mobilier de gradina, comparati cataloagele si ofertele de pe piata pentru a putea gasi ceva unic si la costuri mai mici decat va asteptati.

  2. Nu este obligatoriu ca toate accesoriile sau accentele ornamentale sa fie noi, cumparate sau construite de d-voastra. Daca va uitati cu atentie, o buturuga uitata intr-un colt sau pe strada, o piatra mare scobita, un ghiveci de pamant care are patina vremii sau unul de lemn baituit si patinat la randul lui – toate pot fi niste piese deosebite care vor da unicitate gradinii d-voastra. Fiti creativi si alegeti-va ornamentele in functie de specificul deja creat al gradinii, aducand sau intarind unitatea spatiului d-voastra de relaxare.

  3. De multe ori, piese aflate in gospodarie, care pot purta o incarcatura emotionala deosebita, sunt cele mai potrivite pentru a relaxa atmosfera gradinii d-voastra si pentru a o personaliza, pentru a va intari sentimentul ca va apartine: scaunul-balansoar al bunicii, o jardiniera veche, facuta de unul din parinti, un ghiveci in care bunica avea leandru, o piatra pe care va cocotati cand erati mic si speriati pasarile din curte etc.

 4. Fiecare piesa trebuie sa fie in deplina concordanta cu zona peisagistica in care este amplasata si trebuie sa aiba o culoare adecvata. O rata salbatica pe marginea lacului sau o broscuta de piatra, o fantana alba pentru pasari la capatul unei alei bordata cu flori mici de inaltime (craite, trandafiri pitici, gherghina etc.) sau o adapatoare pentru pasari agatata intr-o zona de arbusti sau copaci sunt piese de rezistenta, foarte potrivite cu ambentul si pot deveni la randul lor puncte de atractie.

    5. Pentru a oferi cat mai multa naturalete si eleganta unei gradini, trebuie tinut cont de numarul de accesorii pe care vreti sa le afisati. Aglomerarea nu este o solutie niciodata. Spatiul d-voastra nu va mai imbia la vizitare, va capata o tenta de neglijenta si poate obosi privitorul. Dispersarea insa poate face minuni. Este mult mai placut sa nu vezi totul dintr-o privire; aici gradina trebuie taratata intocmai ca o femeie frumoasa. Atractia vine tocmai din surpriza unei noi descoperiri la fiecare pas si din grija cu care detaliile va sunt oferite spre vizionaresi analiza.

    6. In cazul unor gradini mai mici, daca aveti posibilitatea sa asezati 2 obiecte identice la capetele unei alei sau poteci, veti constata ca dintr-o data spatiul se va deschide si se va crea iluzia unei perspective mai largi. Aveti grija ca fiecare obiect sa se vada din dreptul celuilalt, astfel incat sa etaleze cu eleganta spatiul dintre ele si sa alcatuiasca un tot unitar.

    7. In cazul unui spatiu mai generos, o statuie alba, un ghiveci mare vopsit alb, o statuie, un bolovan vopsit sau orice alt obiect mare de culoare alba va atrage atentia, va crea un punct de rezistenta si va imbia privitorul sa se apropie pentru a il admira. Aceste decoratiuni pot fi asezate la ‚capat de linie’ si tineti cont ca daca aveti spatiu, o bancuta atent asezata catre respectiva decoratiune, un gard viu de un verde intens care sa asigure fundalul si cateva flori delicate (lobelia, nu-ma-uita, voalul miresii etc.) va pot asigura un excelent loc pentru relaxare si meditatie.

    8. De foarte mare ajutor sunt decoratiunile pentru garduri sau pentru peretii casei, pentru balustrade (atata cat va doriti sa le incadrati si pe acestea in peisaj), pentru veranda sau terasa. Clopotei de vant, piese mari de ceramica, pergole pentru plantele cataratoare – toate acestea pot infrumuseta si armoniza casa si gradina, alaturandu-le.

    9. Orice colt cu apa trebuie accentuat prin folosirea de plante adecvate si prin decoratiuni specifice, care fac deliciul privitorului. Pentru a putea fi privite si admirate in tihna, alaturi de acestea aproape intotdeauna este bine sa fie plasata o bancuta, un foisor deschis, un balansoar sau chiar un hamac. Odihna, relaxarea si meditatia sunt foarte usor de obtinut langa susurul cristalin al unui fir de apa.

    10. Asigurati-va mereu ca daca va doriti o anumita tematica sau utilitate a gradinii d-voastra, fiecare ornament ales trebuie sa fie perfect integrat, armonizat cu restul gradinii si trebuie sa fie construit din materiale adecvate. Un vas ceramic cu suport de fier forjat nu va sta bine langa un curs de apa deoarece vaporii vor ataca ambele materiale, cum de asemenea clopoteii de vant este bine sa nu fie asezati foarte aproape de casa, mai ales daca sunteti o persoana care isi cauta relaxarea. Ei trebuie amplasati astfel incat sa formeze o zona curata si cristalina, ca si clinchetul lor, dar este bine sa se auda suav, pentru a atrage atentia si a va chema alaturi de ei.

Desi acestea sunt doar cateva din ideile de care este bine sa tineti cont in infrumusetarea gradinii d-voastra cu piese ornamentale, subiectul este foarta vast iar posibilitatile infinite.

In speranta ca v-am incitat la munca si informare pentru a va decora cu atentie si eleganta gradina, va dorim inspiratie si spor!

duminică, 10 iunie 2012

Un rocariu va da gradinii un plus de stralucire

In orice oras, la periferie sau central, se poate observa ca majoritatea gradinilor seamana ca si aranjament, sunt putin studiate, facute oarecum dupa informatii disparate si idei traditionale. Daca insa vrei sa iesi din aceasta monotonie, amenajarea propriului spatiu verde prin integrarea unor stanci si pietre decorative sau chiar a unui intreg rocariu va face diferenta.

Piatra va da un aspect deosebit, va conferi stil si caracter si veti constata ca multi isi doresc asta dar putini stiu cum sa inceapa.

Primul pas consta (desi poate sa insemne mult de munca) indepartarea unei/unor portiuni de iarba. Atata timp cat nu vorbim de terenul sau peluza din fata casei, nu este nevoie sa va ganditi de doua ori si veti avea ceva unic sa va bucure sufletul.

Terenul este greu de curatat. In functie de dimensiunile amenajarii sau pozitionarea stancilor/pietrelor/rocariului, de tipul terenului si alte utilizari anterioare, se pot folosi lopata sau tarnacopul pentru spargerea pamantului sau a pietrei existente, care oricum nu va fi utilizata in ansamblul final. Daca gradina nu este inca amenajata si au fost depozitate materiale de constructii sau alte resturi, asigurati-va ca veti curata si depozita tot in conditiile legii (in locuri special amenajate, probabil contra unei taxe).

Dupa ce se pozitioneaza pietrele si se creeaza ansamblul dorit, spatiile goale se umplu cu pamant si timp de 10-14 zile se uda si se recompleteaza cu pamant.

Acum se poate constata care sunt zonele in care apa stagneaza. Aici se pot pune muschi sau plante iubitoare de apa.

Daca fundalul nu este unul foarte potrivit, se curata, se da culoare (daca vorbim de zidarie) si se pot planta cateva conifere pentru a pacali privirea, eventual se pot folosi si decoratiuni de dimensiuni potrivite, ce se pot agata si se pot vedea usor in spatele rocariului, fara insa a ‘fura’ privirile (o roata de car, felinare din podul bunicii etc.).

Se vor pune florile si plantele specifice (despre care vom vorbi intr-un articol viitor) si se vor urmari atent la udare (local trebuie sa se asigure un bun drenaj pentru a nu inunda zona) timp de cateva zile.
Astfel, va veti putea lauda ca inca de la faza de proiectare a gradinii, prin efort si informare, ati reusit sa va creeati un rocariu, un punct de atractie si interes, o portiune de stancarie care sa lumineze si sa personalizeze gradina.

In speranta ca v-am oferit informatii utile pentru a va putea construi un rocariu, va dorim inspiratie si spor!

miercuri, 6 iunie 2012

Repetitia

Repetitia, despre care am mai amintit, da unitatea unei gradini. Repetitia se poate referi atat la anumite trepte de vegetatie, arbusti, tufe sau garduri vii, cat si la flori sau aranjamente florale. Insa aici este o linie foarte subtire in ceea ce priveste unitatea si sentimentul de hazard.

Elementele izolate, nerepetitive, folosite pe tot intregul proiect, dau senzatia de necomunicare, de intrerupere, discontinuitate. In acelasi timp, repetarea obsesiva a unuia sau mai multor elemente poate face ca gradina sa para monotona, plictisitoare si neinteresanta.

Repetitia isi gaseste cel mai bine rostul in zona de parcare a masinii, in repetitia materialelor pentru alei sau a materialului pentru mobilierul de gradina dar mai cu seama in jurul gardului si a casei.

repetitia, totodata, poate face delimitarea intre zonele umbroase, de copaci si arbusti inalti, zona de joaca, zona de relaxare sau de luat masa, alaturi de foisorul sau piscina deschisa.

duminică, 3 iunie 2012

Proportiile

Proportiile se refera atat la alegerea plantelor si a aranjamentului in functie de dimensiunile gradinii, cat si la alegerea fiecarui tip de planta in relatie cu celelalte si mai ales - cu casa in care locuim.

 Intr-un spatiu mic de gradina te vei sufoca daca vei apela la vegetatia luxurianta dar te vei simit in largul tau cu vegetatie simpla, restransa, putina si eleganta, mici arbusti delimitati de pietre sau palcuri de flori.

La fel, amplasarea in centrul unei imense peluze a unei fantani pentru pasari, in timp ce fundalul este asigurat de arbori batrani si umbrosi, o va face pe aceasta sa se piarda in peisaj si sa fie greu de observat.

In aceeasi idee, mici ronduri de flori multicolore vor inviora o peluza englezeasca, strajuita de un gard viu inalt format din arbusti sau conifere

Dar, intr-o gradina foarte extinsa, se pot folosi astfel de mici elemente, insa trebuie sa fii ghidat prin alei, prin aranjamente care sa ofere fundal, prin joc de texturi si culoare. Aici se pot crea cu usurinta ‚colturi de rai’, se pot delimita zone de interes, se pot crea pete de culoare, labirinturi, amenajari ‚salbatice’ traditionale sau exotice.

De exemplu, o cascada sau un helesteu se pot constitui in puncte focale si imprejurul lor se poate amenaja un mic ecosistem specific, de munte sau lunca.

In acest sens, efortul preliminar consta insa intr-o buna documentare asupra plantelor si a tipului de amenajare adecvat, astfel incat sa se respecte proportiile si principiile enumerat anterior.

sâmbătă, 2 iunie 2012

Linia gradinii

Linia gradinii este un principiu structural in intregime, se adreseaza strict geometriei aleilor si aranjamentelor de plante.


In acest sens, trebuie tinut cont ca liniile drepte sunt linii de forta dar dure si exacte, in timp ce curbele dau senzatia de curgere, avand aspect mult mai bland si mai natural.

Linia curba invita, ascunde, confera mister si curiozitate. Linia drapta este stricta, previzibila, exacta.

vineri, 1 iunie 2012

Tranzitia naturala a plantelor

Tranzitia naturala a plantelor este un alt principiu care trebuie respectat atunci can ne ocupam de gradina si peisajul dorit. Trecerea brusca in peisagistica este foarte obositoare dar si neatractiva, in timp ce trecerea gradata este placuta ochiului si dirijeaza privirea.

Tranzitia se refera la treptele de inaltime, aspectul frunzelor, colorit sau perioade de inflorire.

Aceasta trecere se poate face in dublu sens, crescator sau descrescator, in functie de particularitatile gradinii sau aleilor.

Este unul din cele mai apreciate principii deoarce cu ajutorul acestuia se pot crea iluzii optice deosebite, se poate ‚deschide’ o zona considerata prea mica sau se poate crea un punct focal.