joi, 31 mai 2012

Culorile

Culorile reprezinta noi dimensiuni si puncte de interes adaugate gradinii tale. Fie ca este vorba de flori sau arbusti disparati (trandafiri, iasomie, levantica, gladiole etc.) fie ca vorbim de aranjamente complexe, culorile trebuie atent alese pentru a corespunde planului si tematicii alese. Trebuie avut in vedere si efectul optic pe care il ofera fiecare culoare: culorile calde (rosu, portocaliu sau galben) apropie si pot aduce fara sa vrea un obiect catre privitor, in timp ce nuantele reci (verde, albastru) sau pastelurile ofera perspectiva, indepartand obiectele si aranjamentele. De asemenea, nuantele de gri, negru si alb, considerate neutre, pot fi utilizate cu succes pentru fundaluri, avand grija ca acestea se potrivesc de minune cu tonuri deschise in fata.

Ca un pont pentru gradinile amenajate pe suprafete mici, pentru a da senzatia de spatiu, se folosesc pe fundal plante cu textura fina a foliajului, in culori deschise iar catre privitor – plante in nuante inchise si mai dure ca aspect.

Culorile se folosesc si pentru a atrage privirea catre o anumita zona, pentru a crea un punct de interes, pentru a directiona atentia.

miercuri, 30 mai 2012

Simetria / Asimetria

Simetria/asimetria trebuie avuta de la bun inceput in vedere. Asemeni aripilor de fluture, pot exista gradini perfect simetrice pe lungime, latime, diagonala sau in colturi, se poate respecta un tipar de plantare pentru margini sau pentru zona centrala, pentru meandrele aleii sau pentru anexele casei (foisor, garaj, gratar); se apeleaza la aceleasi grupari, plante, palete coloristice, materiale de acoperire, tematici etc.

Asimetria insa este mult mai creativa, este un stil liber de gandire si expunere, neconstrans de tipare sau repetitie exagerata. Este mult mai usor de obtinut si se foloseste cu frecventa mult mai mare in gradinile personale.

Asimetria inseamna aranjamente libere, asortate sau contrastante, provocatoare, alei serpuite alternate cu alei in linie dreapta, trepte diferite de inaltime in plantarea copacilor si arbustilor, flori dispuse in insule imprastiate pe toata suprafata terenului si in aranjamente laterale de-a lungul gardului, copaci cu coronament diferit, cu flori exotice sau obisnuite.

Asimetria se poate asigura si doar prin simpla acoperire a spatiilor de plantare cu materiale diferite: pietricele de diferite dimensiuni, scoarta de diferite culori, fibre naturale, frunze etc.

Asimetria iti va da complexitate proiectului, dar numai in masura in care se respecta principiile anterioare, este simpla si unitara.

Astfel, se intalnesc gradini in care una din laturi este dedicata in intregime arborilor si arbustilor pentru ca de cealalta parte a aleii sa regasim insulite de flori sau adevarate pajisti perene, delimitate de gazon printr-o linie sinuoasa marcata de piatra alba de rau.

In acest tip de peisaj, asimetric, contrastul ofera o perspectiva intersanta asupra continutului. Surprinde prin fiecare element (in gradinile amenajate simetric stii care este gruparea de plante care urmeaza, totul este bine calculat si poate deveni plictisitor), iti provoaca dorinta de a parcurge gradina in intregime si de a descoperi si admira fiecare element decorativ. Asimetria nu depinde de forma gradinii. Chiar si o gradina perfect rotunda sau patrata poate surprinde prin aranjamente inedite, prin folosirea treptelor de vegetatie, prin folosirea unui rocariu sau prin inaltarea terenului pentru a dispune de o cascada, un colt de munte sau o structura terasata.

Contrastul se asigura in special prin tipul de foliaj al plantelor. Se poate amenaja deosebit o gradina cu arbusti cu frunze mici rotunde alaturi de altii cu frunze mari si ascutite, Thuja si Juniperus alaturate, care au aceeasi structura dar orientare spatiala diferita (dupa cum am mentionat anterior), arbusti mereu infloriti alaturi de pomi medii de inaltime si cu orientare a coroanei in cupa, cu frunze mari si carnoase etc. Imaginatia trebuie stimulata prin aranjamente deosebite, cu mentiunea ca trebuie sa se tina cont de particularitatile fiecarei plante, de buna vecinatate cu alte specii, de capacitatile fiecareia de a fi „aparatorul” celei de alaturi, de intinderea si adancimea radacinilor, de extinderea si amploarea pe care o poate lua coroana unor copaci sau de efectul distructiv al substantelor emanate.

Asimetria prin contrast poate varia mult, insa de fiecare data trebuie avuta in vedere consistenta fiecarei gradini sau a fiecarei zone in parte.

Spatiul casei - site interactiv

De ieri am demarat partea a doua a proiectului nostru, cu sprijinul Spatiul Casei, prin care punem in practica idei si concepte, peisagistica unei gradini, interiorul si exteriorul unei case, decoratiuni si mobilier, culori si accente.


Totul tine de personalitatea ficecaruia, de placerile si micile bucurii, de locul in familie si afectiunea sau aversiunea vizavi de anumite culori, concepte, trend-uri. Traditional, feng shui sau oricum altcumva dorim sa-i spunem, amenajarea unei case cu gradina este un proiect de suflet pentru fiecare, este diferit de la om la om si dureaza destul de mult in timp. In functie de disponibilul banesc si gradul de pricepere, bineinteles.

Insa, si aici, vrem sa ne ajutam reciproc. Link-uri utile, furnizori, meseriasi ori relatii din care am iesit fiecare cu un final fericit, reclame, aplicatii online si scheme de design, finisaje, scanari sau impresii - totul se cauta si se gaseste, apoi cu drag se impartaseste (intotdeauna se gasesc idei bune cand sunt implicate mai multe minti).

In aceasta ordine de idei, continuam cu drag sa reintregim teorii si imagini edificatoare, urmand ca AICI sa aducem practica in fata ochilor si sa ne consideram casa si gradina un vis de familie.