marți, 10 aprilie 2012

Simplitatea

Simplitatea este un principiu nu doar in design ci si in arta, in general. Reprezinta unul din fundamentele oricarei opere de arta care se vrea usor de asimilat si placut, de admirat si intretinut.
 
Simplitatea este usor de obtinut in gradina daca respecti cateva elemente, cum ar fi: alegerea catorva culori care sa se regaseasca pe tot cuprinsul amenajarii, imprejmuirea aranjamentelor in masura in care acestea sunt insule mari de plante pe o peluza simpla de gazon, mentinerea si ingrijirea arbustilor decorativi si asortarea acestora cu terenul sau acoperamantul acestuia etc.








duminică, 1 aprilie 2012

Unitatea

Unitatea trebuie sa fie primul pas in amenajarea unei gradini, prin folosirea repetitiei si a consistentei in proiect. Repetitia este placuta atunci cand vezi grupuri de plante sau aceeasi planta in mai multe zone sau elemente care se intrepatrund in toata gradina. Consistenta insa este greu de atins, deoarece trebuie sa te asiguri ca fiecare element sau grup de elemente se potriveste perfect in ansamblul final. Se pot avea in vedere in acest sens diferite dimensiuni de crestere ale plantelor atat pe verticala cat si pe orizontala (Thuja creste mult in inaltime in timp ce anumite specii de Juniperus se intind pe orizontala), particularitati si texturi ale frunzisului, perioade de inflorire si culoarea florilor, perenitatea sau permanenta florilor etc.

De exemplu o gradina amenajata prin insule cu borduri de piatra nu capata consistenta doar prin acest element repetitiv, ci prin aranjamentele din interiorul insulelor, jocul de culori, materialele folosite pentru a fi presarate pe pamant (scoarta, fibra de cocos, pietricele albe sau colorate, sparturi de roca, nisip) etc.

De asemenea, o gradina amenajata in trepte si cu un colt cu apa nu este atractiva daca acesta este singurul element decorativ. Ea se intregeste prin aranjamente florale si arbusi corect amplasati si potriviti pentru crearea unui peisaj complex.

Unitatea este foarte usor de obtinut daca se alege o tematica. O gradina rustica, japoneza, montana etc. pot fi usor de realizat deoarece atentia se focalizeaza pe caracteristicile acestora. Astfel, este mult mai rapida cautarea printre materialele de specialitate, in magazine si depozite, mai ales ca o astfel de alegere inseamna un interes crescut pentru ceea ce reprezinta pasiunea intr-ale gradinaritului.

O gradina in care vrei sa atragi pasari, de exemplu, poate avea ca element central o mica fantana de apa, speciala pentru acestea, in timp ce o gradina pe care o vrei impanzita de fluturi necesita flori si plante pe care acestia le prefera, iar documentatia si tematica se vor indrepta in aceasta directie.

Unitatea prin repetitie si consistenta proiectului, atent gandite si alese, iti vor aduce o gradina armonioasa si demna de invidiat.


Principii de baza ale peisagisticii

”Beauty is in the eye of the beholder” (Frumusetea se afla in ochii privitorului)

Acela poti fi chiar tu. Unul dintre privitori, dar si creatorul unei opere de arta, gradina ta. Indiferent daca ideile iti apartin in intregime sau sunt preluate din alte surse, trebuie ca ele sa respecte cateva din principiile de baza ale peisagisticii. Ceea ce nu inseamna aplicarea cu strictete a fiecarei etape, ci doar intelegerea lor pentru a ajunge cu succes la imaginea de ansamblu.

In continuare vom discuta pe larg despre fiecare:

1. Unitatea
2. Simplitatea
3. Simetria / Asimetria
4. Culorile
5. Tranzitia naturala a plantelor
6. Linia gradinii
7. Proportiile
8. Repetitia

Imbinarea tuturor acestor elemente si principii, alaturi de o informare temeinica in domeniu, va duce la crearea unei gradini placute, atractiva, unica si deosebita prin elementele constructive iar d-voastra va veti mandri cu rezultatul muncii solid documentate.

Alaturi de toate acestea, trebuie sa se tina cont si de alte elemente cu care gradina vine in contact: copiii proprietarului si animalele detinute, suprafata gradinii, stilul si arhitectura casei, activitatile ce vor avea loc in gradina, dispunerea fata de soare si altitudinea, vecinii.

In speranta ca informatiile furnizate pana acum va sunt de ajutor, va dorim inspiratie si spor!


Gazonul - generalitati

Gazonul, ca si plantele si aranjamentele de arbusti si mic mobilier, poate aduce gradina d-voastra la o forma frumoasa si o personalitate vizuala extraordinara.

Este bine de analizat cu mare atentie tipul de sol pe care-l aveti, particularitatile climatice ale zonei in care locuiti, vecinatatile (camp, oras, zona periferica rezidentiala etc.), plantele si linia pe care doriti sa o conferiti gradinii. Toate acestea deoarece exista mai multe tipuri de gazon, fiecare putin diferit si care se comporta altfel la trafic, soare, sol, nevoia d-voastra de amenajare: gazon de seceta si soare, de umbra, mixt, gazon englezesc, de sport, fin, cu flori etc.

In functie de cele enumerate mai sus, de timpul pe care-l aveti disponibil, buget si traficul la care va fi supus, gazonul trebuie asezat pe un teren potrivit, curatat si bine afanat/drenat, are nevoie de udare frecventa si tundere regulata, de completari, ingrasaminte specifice sau erbicidare.

Pentru cei cu rabdare si dorinta de a urmari cresterea lui, gazonul poate fi insamantat prin aruncarea semintelor manual, insa trebuie parcurse mai multe etape inainte si dupa acest proces, astfel incat sa aveti cat mai multe sanse de reusita si un rezultat satisfacator. De obicei, desi este mai costisitor, gazonul achizitionat in rulouri comporta mai putin efort dar tot exista etape specifice inainte si dupa plantare.
 
Irigarea este recomandat sa se faca prin sisteme de irigatie, seara, pentru ca soarele sa nu evapore prea repede apa. Irigarea se face numai dupa o buna observare a umbrelor de pe teren, a zonelor in care stagneaza apa si dupa ce s-a efectuat lucrare de drenaj.

Tunderea este recomandat sa se faca intr-un drum cursiv, fara opriri si cu mare atentie ca terenul sa fie eliberat anterior de jucarii, pietre sau resturi. De primavara pana toamna se tunde de la 1 sedinta pe saptamana pana la 1 data la 2 zile, aceasta si in functie de tipul de gazon, cresterea lui trebuind astfel atent monitorizata.

Fiecare etapa in construirea unei peluze, ingrijirea si pregatirea pentru iarna, alegerea ingrasamintelor, curatarea si afanarea solului – toate acestea sunt dezbatute in articole separat, pentru a oferi cat mai multa informatii si pentru a ne documenta temeinic in dorinta de a va ajuta. Iar daca va doriti siguranta in ceea ce trebuie facut iar timpul nu va permite, apelati cu incredere la sfatul specialistilor, deoarece acum stiti cam ce trebuie facut.

Va dorim o gradina frumoasa, mereu verde si impresionanta!


 

Totul despre gazon

 



1. Gazonul - generalitati
2. Pregatirea terenului pentru amenajarea lui cu gazon
3. Insamantarea gazonului
4. Taierea gazonului - arta sau corvoada
5. Udarea gazonului - cheia spre o peluza mereu verde










Folosirea pietrei si a bolovanilor pentru decorarea gradinii

Tinand cont ca de multe ori cele mai elegante idei sunt si cele mai simple, prin acest articol ne propunem sa va invatam cateva trucuri pentru a evita greselile frecvente facute de cei care isi decoreaza singuri gradina.

Bolovanii si bucatile mari de stanca dau intotdeauna caracter si unicitate unei gradini, creeaza zone focale si starnesc interesul privitorilor. Piatra de mari dimensiuni poate ajuta foarte mult in amenajarea unei zone mai inalte, terasata sau a unei zone montane, a unui rocariu in care sa fie piesa de rezistenta. Si ce poate fi mai atractiv decat o gradina etalata pe mai multe trepte de inaltime?

Astfel, aceste roci trebuie incadrate foarte atent si grijuliu in peisaj. Pentru a avea un aspect cat mai natural, pe zona unde va fi amplasat bolovanul se va face o usoara excavatie, pentru a da senzatia ca piatra se ridica efectiv din pamant. In jurul sau, in functie de destinatia ornamentala a coltului de gradina sau a gradinii in totalitate, se va proceda astfel:

    1. Pentru cazul in care simpla roca este un punct de interes, se va curata bine de jur imprejur si se va veni cu gazonul pana la marginea ei, pentru a o integra in teren. Daca culoarea nu este tocmai cea dorita, desi nuantele naturale sunt intotdeauna desavarsite de mama natura, se poate apela la vopsirea in culoarea dorita, cu material rezistent la conditiile meteo (intemperii, soare, inghet, vant etc.). Acest fapt insa necesita curatarea temeinica si revopsire periodica.

    2. Daca va ganditi sa amplasati bolovanul intr-un colt al gradinii, in spate cu un gard, incercati sa amplasati pe gard plante cataratoare (Lonicera caprifolium, specia Hedera etc.) pentru a oferi un fundal. Alaturi, in apropiere sau chiar lipite de bolovan plantati cateva palcuri de plante pitice, cu flori in culori vii dar cu textura nu foarte fina (salvie rosie, craite pitice) sau amplasati langa latura mai abrupta o tufa de bujori (Paeonia officinalis) sau brumarele (Phlox drummondii). Puneti in apropiere o bancuta si incercati sa ascundeti o parte din acest peisaj cu un gard viu de culoare verde inchis (din specia Buxus - merisor), pe deasupra caruia sa se zareasca insa o parte din stanca. Veti avea un colt deosebit, un punct focal in gradina d-voastra si un spatiu pentru meditatie excelent.

    3. Daca vreti sa amenajati un rocariu, piatra de mari dimensiuni ar trebui sa ocupe una din laturi si o parte de fundal, pentru a o face astfel piesa de rezistenta din ansamblul dorit. Astfel, se poate construi in fata si alaturi de ea o portiune tot cu piatra de acelasi tip (de preferat calcar), caracteristici, culoare etc. Pentru unitatea aranjamentului, se va pune pamant in scobituri si adancituri, se va tasa, se va uda abundent timp de doua saptamani, se va pune muschi in zonele dintre pietre si se vor planta flori: Floarea-de-piatra (Portulaca grandiflora), carciumarese (Zinnia elegans), craite (Tagetes patula), salvie, nu-ma-uita (Myosotis), plante aromatice (cimbru, rozmarin).

    4. Daca va doriti un colt de munte, se amenajeaza asemanator rocariului, dar in jurul ornamentului se planteaza razlet pin, brad, molid pitic, ienupar; iar florile care se pot planta, in numar mai mic decat la un rocariu clasic, sunt amintite la punctul anterior.

Despre rocarii vom discuta in amanunt si detaliat atat cat sa aveti informatii suficiente intr-un alt articol.

Va dorim inspiratie si spor!


Cum sa iti petreci vacanta acasa


Este adevarat ca incepe sezonul estival si cum la noi de ceva timp primaverile sunt calde si insorite, predispun spre iesiri si excursii. Din cauza crizei economice, este mai greu sa iesim in fiecare week-end catre mare sau munte sau o statiune, iar concediile sunt greu planificate si atent studiate financiar. De aceea, in acest articol ne-am propus sa va oferim sugestii de a va petrece o vacanta in oras sau in imprejurimi, astfel incat cheltuielile sa fie minime dar sa puteti profita la maxim de timpul liber.

Iesiti in parc. Orice oras, cat de mic sau mare, are cel putin un parc mai deosebit. Organizati-va cate o zi sau doua pe saptamana pentru o astfel de iesire. Daca in localitate sunt chiar mai multe astfel de locatii de agrement, vizitati-le pe fiecare in parte. Pe langa plimbarea de care multi dintre noi nu mai apucam sa ne bucuram, va veti destinde (in timpul saptamanii in principiu nu este aglomeratie ca in week-end) si veti afla si ultimele noutati zonale (amenajari de terenuri sportive, program de muzica de fanfare, teatru pentru copii etc.).

Vizitati imprejurimile orasului. In majoritatea cazurilor, in raza a 30 km distanta de localitatea de resedinta puteti gasi obiective turistice inca nevizitate de d-voastra, fie ca vorbim de atractii naturale (pesteri, paduri, lacuri etc.) fie ca vorbim de constructii antropice (saline, manastiri, cetati, statiuni balneo etc.). Vizitati-le conform unui itinerar care sa va convina si gasiti mijloace de transport pana la destinatie, daca nu aveti masina. De cele mai multe ori exista curse de maxi-taxi sau chiar autocare care pot efectua circuite ale obiectivelor propuse.

Programati-va macar o iesire la iarba verde, in cuplu sau cu familia ori prietenii. De multe ori, perioada de concediu coincide pentru mai multe persoane apartinand aceluiasi grup, astfel incat daca in restul anului este mai greu sa va intalniti (programul de lucru poate fi foarte incarcat sau in contratimp cu ceilalti), acum va puteti dedica o zi alaturi de cei dragi d-voastra. Informati-va asupra unei locatii placute, eventual amenajata si purcedeti la a va invita cunoscutii. Acesta zi se prelungeste adesea spre lasarea serii si la sfarsitul ei veti constata ca v-ati relaxat si v-ati si pus la curent cu ultimele noutati.

Mergeti la piscina sau strand. Chiar daca nu stiti neaparat sa inotati, va puteti delecta la marginea apei deoaece este bine cunoscut efectul terapeutic pe care doar simplul ei clipocit il are asupra nervilor. Puteti de altfel sa si iesiti din localitate pentru o astfel de ocazie, in una din statiunile de profil.

Jucati o partida de tenis. Gasiti un teren amenajat pentru tenis de camp sau incercati chiar tenis de masa (si aceasta forma de miscare uneori poate fi destul de solicitanta). Veti face miscare, va veti amuza impreuna cu partenerul d-voastra si poate chiar va veti descoperi un nou hobby. Seara, dupa o zi de miscare, relaxati-va cu ajutorul unei lampi de aromaterapie si cu o baie inspumata.

Mergeti la teatru. Imposibil ca macar in una din seri sa nu gasiti o piesa pe placul d-voastra, sau chiar va puteti provoca iesind sa vedeti o piesa noua. Este ocazia ideala de a va destinde, stiut fiind faptul ca teatrul si cinematograful dau stari de spirit diferite. Analizati programul stagiunii, informati-va despre una din piesele din oras, imbracati-va elegant si iesiti in oras. Va veti relaxa cu siguranta si este posibil chiar sa reveniti mai des decat v-ati fi asteptat.

Vizitati-va prietenii sau rudele care stau la casa. Cu siguranta si lor le va face placere, iar pentru d-voastra o simpla iesire la aer intr-un cadru restrans si apropiat sufleteste nu poate decat sa binedispuna. O gradina frumos amenajata, un gratar facut la jar, umbra unui copac, un catel sau o iasomie inflorita – sunt mici lucruri de care va puteti bucura si care va vor destinde cu siguranta.

Iesiti la o gradina de vara, mergeti la un teatru de vara sau la un concert in aer liber, consultati revistele sau Internet-ul pentru a gasi evenimente in aer liber, incercati orice astfel incat sa nu stati in casa dar nici nu va epuizati fortele. Programati-va fiecare zi si dozati-va efortul deoarece in perioada concediului va puteti bucura de tot ce va lipseste in restul anului, iar noi va dorim in acesta cautare sa aveti inspiratie si ... concediu placut!


Casa din lemn

Lemnul este un element constructiv integral natural, care traieste si respira impreuna cu tine, care emana energie si echilibreaza energia. O casa din lemn este usoara, rezistenta, are costuri mai mici decat o alta facuta din beton, caramida sau combinatii, este mai elastica si se comporta bine la cutremure.

Din punct de vedere termic, o casa din lemn asigura un confort ridicat deoarece materia prima este un foarte bun izolator termic, mentine atmosfera calda iarna si racoroasa vara. Sunt multi medici care o recomanda pentru persoanele agitate, cu somn agitat si care isi cauta relaxarea; energia lemnului ajuta organismul uman sa se regleze si sa functioneze la parametri optimi.

Acum este la moda o astfel de locuinta, deoarece din cauza costurilor ridicate de intretinere, casele clasice au inceput sa piarda din teren. Casele din lemn se pot construi pe terenuri unde cele clasice devin dificil de ridicat, nu aduc multe deseuri ce trebuie curatate la finalul lucrarii de pe teren, se pot remonta (la nevoie) pe alt amplasament, emana mirosuri placute si odinhitoare, sunt ecologice si din acest motiv este mai usor de obtinut o parte din documentatia de mediu.

Comportamentul la cutremure este excelent. Din cauza structurii elastice, multe din fortele care actioneaza asupra planseelor se descarca uniform, printr-o buna repartizare, prin structura de rezistenta catre fundatie si sol.

Datorita grinzilor de lemn care se pot lasa si la vedere si a structurii interne mai usor de modulat, casa din lemn poate comporta finisaje deosebite, de la clasic la modern, de la gotic la oriental, poate asigura spatii interioaare deschise catre etaj, efectul estetic fiind garantat.

Intre toate acestea, cel mai mare dezavantaj al caselor de lemn este acela ca, in primii ani, lemnul trebuie urmarit si trebuie revenit aspra lui cu tratamente si lucrari specifice. Lemnul este viu si lucreaza. Din aceasta cauza el ‚respira’ aer dar si vapori de apa, iarna poate trece cu usoare deformari si este indicat ca toate modificarile de ordin structural sa fie remediate in timp util.

Izolarea fonica a lemnului este lacunara. De aceea casa trebuie bine izolata, pentru a nu se creea un disconfort de care se plange multa lume. Planseele si peretii, dar si acoperisul (ploaia poate deveni picatura chinezeasca intr-un dormitor de la etaj sau mansarda) trebuie bine izolate foarte bine.

De multe ori, casa este contractata cu o firma care nu asigura si constructia unei fundatii. Poate oferi proiectul, dar executa va necesita alta investitie si alta echipa. Acest subiect trebuie discutat de la bun inceput, pentru a nu se depasi termenele prevazute si bugetul alocat (din cauza intarzierii contractarii echipei pentru fundatie).

Din pacate, cu tot tratamentul ignifug, casa din lemn poate lua foc repede. Sunt multe solutii de tratare, in mai multe straturi, insa s-a constatat ca nu rezista mai mult de 90 de minute in foc deschis.

Costurile reduse pot fi ridicate insa atunci cand vorbim de finisaje care sa-i asigure casei din lemn aspect modern. Toate izolatiile, tratamentele, materialele vor mari timpul de executie si vor ridica bugetul cu pana la 50% fata de cele discutate initial.

Ca orice constructie, si casa din lemn are avantaje si dezavantaje. Insa tine de d-voastra sa puteti diminua sau reduce complet aspectele negative si sa le transformati in avantaje.


In cazul in care va decideti asupra unei case din lemn, luati legatura cu specialistii in domeniu, contractati o firma, aveti grija sa prevedeti penalizarea intarzierilor sau a deteriorarii materialelor din vina muncitorilor si planificati bine banutii. Si ca de obicei, va dorim multa inspiratie si spor!